Managed hosting door True

Primeur Gelre Ziekenhuizen: nieuwe epd in de cloud

 

cloud computing in de zorg

Medio dit jaar startte Gelre Ziekenhuizen met hulp van Rapid Circle de migratie van zijn nieuwe elektronisch patiëntendossier (epd) naar de Microsoft Azure-cloud. Omdat het om een Europese primeur zou zijn, kijken veel ziekenhuizen wereldwijd mee; Microsoft en epd-softwareleverancier Chipsoft incluis. De migratie is recent afgerond.

Gelre ziekenhuizen (met onder meer vestigingen in Apeldoorn en Zutphen) heeft de migratie van een nieuw epd van Chipsoft HiX 6.3 naar Microsoft Azure afgerond. Hiermee is Gelre het eerste Nederlandse ziekenhuis dat met HiX op Azure draait. De migratie is onderdeel van een omvangrijk transitieproject: Gelre heeft de strategische keuze gemaakt om het grootste deel van de it-infrastructuur naar de cloud te verhuizen en te laten beheren door Rapid Circle. Ook is met partners Funatic, Enovation, Nieuwe Wending, M&I/Partners en Bostec een nieuwe website met patiëntenportaal opgetuigd.

Het ziekenhuis verwacht door de overgang naar de cloud gegevens sneller en veiliger te kunnen uitwisselen met andere apparaten, zorgorganisaties en externe bronnen. Ook zijn vernieuwingen sneller door te voeren. In augustus 2021 deed Gelre Ziekenhuizen overigens nog een melding van een cyberaanval bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Volgens Wilco Turnhout, chief strategy officer bij Rapid Circle, opent de overstap naar een cloud-omgeving de deur naar nieuwe mogelijkheden zoals het gebruik van machine learning en artificiële intelligentie, en integratie met wearables en domotica bij patiënten thuis.

Het team van specialisten van Rapid Circle werd aangevuld met experts van cloud-aanbieder Microsoft en epd-leverancier Chipsoft. Na uitvoerig testen is de livegang succesvol afgerond, waarbij Gelre zegt zeer tevreden te zijn over de stabiliteit en prestaties van de nieuwe omgeving.

In een voortraject hevelde Gelre Ziekenhuizen twee jaar geleden zijn datacenter tijdelijk over naar dat van it-dienstverlener Axians, voordat alles door Rapid Circle naar Azure is gemigreerd. Het HiX-epd draaide hier overigens niet. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7449733). © Jaarbeurs IT Media.

7


Lees ook


 

Reacties

Zorgelijk.
Je gaat toch geen patiëntgegevens bewaren op een plek waar een niet NL overheid kan graaien naar data?
Het is in het geheel niet ondenkbaar dat je een kruisje achter zwanger krijgt. De rest kun je zelf bedenken.
En dat lijkt onwaarschijnlijk, maar voor de VS is het doodnormale criminaliteitsbestrijding.

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.