Managed hosting door True

Brede steun voor aanpak ACM in zorg-ict-markt

 

De verscherpte concurrentieregels die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de zorg-ict-markten in petto heeft, zijn goed ontvangen. Uit de reacties van de verschillende marktpartijen blijkt brede steun voor de leidraad en aanpak van de ACM in deze markt.

De leidraad ‘Goedwerkende markten voor zorg-ICT’ biedt duidelijkheid over de toepassing van de mededingingsregels om met name de gegevensuitwisseling te verbeteren. In de leidraad staat beschreven welke gedragingen verboden zijn.

De ACM heeft naar aanleiding van de reacties meer aandacht gegeven aan de gevolgen van een niet goed werkende zorg-ict-markt voor patiënten. In verschillende reacties wordt verder gewezen op de internationale dimensie van de markt voor zorg-ict.

De toezichthouder ziet dat de Nederlandse markt moeilijk toegankelijk is vanwege de noodzakelijke hoge investeringen en  gebrek aan ict-standaarden. Probleem ook is dat overstappen voor zorginstellingen lastig en kostbaar is. De drempel ligt hoog waardoor nieuwe aanbieders moeilijk aan de bak komen. Alle reacties zijn samengevat in een consultatieverslag en verwerkt in de definitieve leidraad.

Misbruik

De leidraad verduidelijkt de mededingingsregels voor zorg-ict-markten. Als een leverancier misbruik maakt van diens machtspositie, is dat in strijd met de Mededingingswet. Zorgaanbieders kunnen volgens de ACM meer tegenwicht bieden aan de sterke positie van ict-leveranciers. Ze kunnen hun kennis, ervaring en inkooppositie bundelen door meer of betere samenwerking.

De leidraad beschrijft de mogelijkheden voor samenwerking binnen de mededingingsregels. Afspraken tussen marktpartijen over technische oplossingen, eenheid van taal en standaarden bevorderen de interoperabiliteit van zorg-ict-systemen en digitale gegevensuitwisseling. Dat is toegestaan en wordt aangemoedigd om de markten beter te laten werken.

Het ministerie van VWS werkt aan standaardisering voor gegevensuitwisseling. De ACM adviseert bij nieuwe wet- en regelgeving zoveel mogelijk aan te sluiten bij open internationale standaarden in zorg-ICT. Dan blijft de markt open voor alle ict-aanbieders.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7437921). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.