Managed hosting door True

Docu 'Dodelijke Zorg' toont falen peperdure software

 

Vanavond zendt omroep KRO-NCRV de documentaire '2Doc: Dodelijke Zorg' uit. Daarin onthullen artsen dat er jaarlijks mogelijk honderden patiënten in Nederlandse ziekenhuizen sterven door gebrekkige software. Met name marktleider Chipsoft krijgt er van langs. 'Ziekenhuizen staan machteloos, de overheid staat erbij en kijkt ernaar, en it-bedrijven vullen hun zakken.'

Iedereen die in Nederland naar het ziekenhuis gaat, verwacht de beste zorg. Maar wat als er fouten worden gemaakt door slecht functionerende software? Dat de software aangeeft dat je linkerborst moet worden afgezet in plaats van je rechterborst?

Onderzoeksjournalist Wilfried Koomen (Beerput Nederland) onderzocht drie jaar lang de Nederlandse ziekenhuiszorg en komt tot schokkende conclusies. Waarom betalen ziekenhuizen tientallen miljoenen aan leveranciers die falende softwarepakketten maken? Waarom nemen it-bedrijven meldingen over sterfgevallen en andere levensbedreigende situaties niet serieus? Door de monopoliepositie van softwareleveranciers worden ziekenhuizen gegijzeld. Want wie een peperduur pakket aanschaft, wordt vervolgens een marionet in hun handen. Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport spreken in de documentaire zelfs over de ‘it-maffia’.

Chipsoft

De grootste leverancier van ziekenhuissoftware is Chipsoft, dat zeventig procent van de Nederlandse markt in handen heeft. Vorig jaar startte de Autoriteit Consument en Markt een onderzoek naar machtsmisbruik in de branche. De uitkomsten van het onderzoek laten op zich wachten, omdat een van de onderzochte partijen - vermoedelijk Chipsoft - publicatie van het voorlopige rapport wist te blokkeren via de rechter. 

In de documentaire doen betrokkenen anoniem hun verhaal, van artsen en bestuurders tot oud-werknemers, schrijft zorginformatiesite Dutch Health Hub. Tezamen geven de getuigenissen een schrijnend beeld van de ongezonde afhankelijkheidsrelatie van ziekenhuizen ten opzichte van Chipsoft. Documentairemaker Koomen legde het softwarebedrijf van de puissant rijke vader en zoon Gerrit en Hans Mulder bijna veertig gedetailleerde vragen voor, onder andere over de falende medicatiemodule van het HiX-ziekenhuisinformatiesysteem annex elektronisch patiëntendossier. Daar kwam volgens Koomen niet meer dan een algemeen antwoord op terug.

Gisteren vond in de Tweede Kamer de behandeling van de Wet Gegevensuitwisseling in de Zorg (Wegiz) plaats, waarbij bovenstaande problematiek ook werd aangekaart. Het CDA stelde zich hierbij op het standpunt dat de nieuwe wet over de uitwisseling van patiëntengegevens in de zorg niet ver genoeg gaat. Kamerlid Joba van den Berg legde uit waarom ze acht amendementen op de wet heeft ingediend en een negende van SP’er Maarten Hijink steunt (over de verplichting voor leveranciers hun diensten te ontsluiten zonder toegangsbeperking). Ze vindt dat de wet strenger moet worden, vooral vanwege de privacy en om macht en geld bij de softwareproducenten weg te halen, meldt zorgvakblad Skipr.

Van den Berg wil dat de verschillende programma’s voor patiëntengegevens makkelijk op elkaar aan te sluiten zijn met zogenoemde api’s, zoals die bestaan voor veel software en online-diensten. Ook wil ze een vergunningsplicht voor bedrijven die zich met zorgsoftware bezighouden, zodat daar extra eisen aan zijn te stellen. Het liefst wil ze dat nieuwe software in handen komt van een bedrijf van de overheid, net zoals bijvoorbeeld ProRail in publieke handen is. Dat kost volgens Van den Berg zo’n vijfhonderd miljoen euro, kosten die terugverdiend zullen worden doordat ziekenhuizen niet meer zelfstandig nodeloos dure software hoeven aan te schaffen.

Het AD publiceerde gisteren een opinie van CDA-Kamerlid over deze problematiek, waarin ze tevens pleitte voor de oprichting van een Autoriteit Gezondheidsdata.

Documentaire

'2Doc: Dodelijke Zorg' is geregisseerd door Wilfried Koomen en geproduceerd door Talent United Film & Tv  in samenwerking met KRO-NCRV. De uitzending is donderdag 15 september 22.15 uur op NPO2.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7411438). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.