Managed hosting door True

Nog geen intrekking van qr-code bij positieve test

Minister Hugo de Jonge vindt privacybezwaren te groot

 

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ziet voorlopig nog geen mogelijkheden tot het intrekken van qr-codes bij positieve testen. Het op afstand intrekken of ongeldig maken van corona-toegangsbewijzen stuit op technische bezwaren. Zo’n actie zou afbreuk doen aan de hoge eisen van privacybescherming.

Dit stelt de bewindsman in antwoord op Kamervragen van Aukje de Vries (VVD). Om te kijken of digitale qr-codes toch zijn in te trekken heeft de minister de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 om advies gevraagd. De commissie moet onderzoeken hoe de CoronaCheck-app kan worden aangepast zonder de privacy aan te tasten.
  
Volgens De Jonge is intrekking onnodig als mensen zich bij een eventuele besmetting aan de voorschriften houden. Bij een positieve uitslag blijf je thuis en gebruik je de qr-code niet voor toegang, stelt hij. De minister vindt bescherming van persoonsgegevens belangrijker dan het tegengaan van misbruik. Niet iedereen op zijn ministerie is het met die afweging eens.  
De bewindsman wijst erop dat de CoronaCheck-app is ontwikkeld volgens de principes van privacy en security by design. Door deze ontwerpkeuzes bevat het corona-toegangsbewijs te weinig informatie om de qr-code in te trekken.
  
Het intrekken van papieren bewijzen op afstand kan niet. Controle langs de deur brengt privacyproblemen met zich mee. De kans bestaat dan dat lijsten van besmette mensen uitlekken. 

Alternatieven?

Volgens De Jonge zouden bewijzen in de app wellicht wel technisch kunnen worden ingetrokken. Een mogelijke werkwijze daarbij kan zijn dat mensen verplicht worden om bijvoorbeeld elke dag met DigiD in te loggen bij de GGD. Ze kunnen dan checken dat ze niet recent positief zijn getest. Afgesproken kan worden dat alleen als mensen dat doen hun qr-code geldig blijft. Ook dit brengt allerlei risico’s met zich mee. Het leidt tot hoge kosten en overbelasting van systemen. Bovendien sluit het heel veel mensen uit, zoals de groep mensen die niet beschikt over DigiD of een Burgerservicenummer.

Overigens is het in België geen probleem om QR-codes in te trekken. De Belgen gebruiken namelijk het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) waarbij qr-codes zijn te herleiden naar een bepaald persoon. Door deze op een lijst te plaatsen kan de code ongeldig worden gemaakt. De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit doet overigens onderzoek naar een mogelijk datalek bij een versleutelde lijst met ruim 39.000 codes die gebruikt wordt om qr-codes te blokkeren bij scannen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7281274). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.