Managed hosting door True

Nexus koppelt ggz-systemen aan patiënten-apps

 

Zorgen

Voor het eerst heeft zorgsoftwareleverancier Nexus medische patiëntgegevens vanuit ggz-systemen ontsloten voor persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo's), meestal webportalen of apps waarin burgers zelf hun medische informatie kunnen bundelen. Het bedrijf, qua omzet een van de grotere softwareaanbieders in de zorgsector, paste de zorgsystemen bij twee Brabantse ggz-organisaties aan volgens de Medmij-afspraken. Nexus is niet de eerste die ggz's koppelt met pgo's.

Cliënten van GGZ Westelijk Noord-Brabant en GGZ Oost Brabant kunnen vanaf nu hun medische gegevens digitaal ontsluiten naar hun eigen pgo. De twee organisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) lieten daartoe hun systemen voor elektronische patiëntendossiers (epd's) aanpassen, zodat gegevensuitwisseling veilig mogelijk is. Ze gebruiken de systemen van Nexus, net als Epic en Chipsoft een grote leverancier van dit soort zorgsoftware in Nederland.

Nexus is niet de eerste die zijn zorgsystemen klaarstoomt voor de koppeling tussen ggz-instellingen en pgo's. In het voorjaar regelde ict-leverancier Code24 dit al voor GGZ Friesland, en leveranciers User en Enovation deden dit kort daarna voor ggz-organisatie Arq Centrum '45. Later dit najaar zullen nog meer ggz-instellingen samen met hun ict-leverancier patiëntinformatie ontsluiten naar pgo's. Ze gebruiken daarbij Medmij, het afsprakenstelsel voor veilige data-uitwisseling tussen zorg en patiënt.

Digitaal beschikbaar

Sinds juli 2020 zijn zorgaanbieders verplicht om medische dossiers digitaal beschikbaar te stellen aan hun patiënten of cliënten. Dit kan via een webportal van de betreffende zorgaanbieder, of via een persoonlijke gezondheidsomgeving waarin burgers zelf hun medische gegevens vanuit meerdere zorgaanbieders kunnen bundelen in een app of webportal. Ontsluiting van patiëntinformatie naar pgo's is momenteel niet verplicht. Zolang nog maar weinig zorgaanbieders patiëntendossiers beschikbaar stellen via pgo's, kunnen deze digitale omgevingen niet volledig zijn en is het nut beperkt.

De koppeling met pgo's is een van de onderdelen van het zogeheten Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorginstellingen die in dit programma meedoen, ontvangen subsidie en begeleiding en moeten de koppeling binnen een bepaalde tijd realiseren. Het gaat daarbij niet alleen om ggz-organisaties, maar bijvoorbeeld ook om huisartsen, klinieken, apotheken en ziekenhuizen.

Deadline

In totaal telt Nederland meer dan tweehonderd ggz-instellingen, waarvan 87 een beroep doen op het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional in de ggz (VIPP GGZ). Zij hebben in principe afgesproken dat ze de gegevensontsluiting voor 1 november aanstaande technisch gereed hebben. Onder andere door Covid-19 gebeurt dit bij velen later. 1 april 2022 is de harde deadline, omdat het VIPP GGZ dan moet zijn afgerond.

De pgo-ontsluiting van ziekenhuissystemen staat in 2022 op het programma, net als die van apotheken, geboortezorg en langdurige zorg. Een kleine vijfduizend huisartsen, dat zijn ze vrijwel allemaal, zullen al voor het eind van 2021 hun zorgsysteem hebben ontsloten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7246159). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.