Managed hosting door True

ACM in actie tegen vendor lock-in bij zorg-ict

 

handboeien contract

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat paal en perk stellen aan de ‘leveranciersklem’ van ict-bedrijven in de zorgsector. De toezichthouder vindt het verkeerd dat veel ziekenhuizen met handen en voeten zijn gebonden aan hun leverancier van zorginformatiesystemen.

Een te grote afhankelijkheid kan de prijzen omhoog drijven, vindt de ACM. Ook dreigt de innovatie hierdoor te worden afgeremd. Verder kan het slecht zijn voor de kwaliteit van ict-systemen. Bovendien brengt het de veilige en betrouwbare uitwisseling van gegevens in gevaar. 

Om te voorkomen dat ziekenhuizen straks geen kant meer op kunnen gaat de ACM een leidraad concurrentieregels voor ict-leveranciers opstellen. Komend najaar moet het concept hiervan klaar zijn.

De waakhond wil met dat richtsnoer de kaders en verplichtingen verduidelijken die voortkomen uit de concurrentieregels. Daarnaast kan de ACM optreden tegen partijen die deze regels overtreden.

Afhankelijk

De toezichthouder kondigt dit aan in ‘Marktordening informatiesystemen en gegevensuitwisseling in de ziekenhuiszorg’. In deze publicatie wordt nader ingegaan op de risico’s van vendor lock-in bij ziekenhuisinformatiesystemen (zis) en elektronische patiëntendossiers (epd). Ook mogelijke oplossingen komen aan de orde.

Volgens de ACM kan een zorginstelling zo afhankelijk raken van een ict-leverancier dat overstappen (bijna) niet meer mogelijk is of heel kostbaar wordt. Van een ‘vendor lock-in’ is bijvoorbeeld sprake als het overzetten van gegevens moeilijk is of niet kan. Het kan ook lastig zijn om systemen of applicaties van andere ict-bedrijven aan die zorginformatiesystemen te koppelen.

Zorginstellingen moeten er daarom voor zorgen dat gegevens gemakkelijker zijn over te zetten. Ook is verbetering gewenst van de communicatie en samenwerking tussen verschillende systemen en applicaties. De ACM pleit voor een open, duurzaam informatiestelsel in de zorg. 

Volgens de toezichthouder stijgt het aandeel van ict-kosten in de totale uitgaven van Nederlandse ziekenhuizen. In 2019 was dit al 5,7 procent tegen 4,2 procent in 2016. Daarmee kwamen de ict-kosten uit op één miljard euro per jaar. Bijna de helft hiervan ging op aan software. Zorgspecifieke software zoals zis/epd kostte tweehonderd miljoen euro.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7202907). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.