Managed hosting door True

Kivi zoekt onbaatzuchtige it’ers voor coronatest-app

 

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) roept it-bedrijven op om mee te helpen bij de ontwikkeling van een nieuwe coronatester-app voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit plan bevindt zich in een voorstadium. VWS heeft aan Kivi gevraagd een oproep te doen onder haar leden en andere belangstellenden. De branchevereniging voor ingenieurs hoopt dat geïnteresseerde it'ers uit maatschappelijke betrokkenheid zich kosteloos beschikbaar willen stellen.

‘Het ministerie van VWS heeft plannen om een nieuwe coronatest-app te ontwikkelen. Dat kan helpen als er over een paar maanden heel veel coronatests worden afgenomen. Het plan is om deze app net als de CoronaMelder-app op een open en transparante manier vanuit het ministerie van VWS te laten ontwikkelen’, aldus Kivi in een post.

VWS zoekt naar goed op elkaar ingespeelde bedrijfsteams die willen meehelpen om snel de coronatester-app mogelijk te maken. De app heeft als doel om een eenvoudige en snelle toegang tot de soorten testen (sneltest, ademtest) te verzorgen, afspraken te maken en de uitslagen beschikbaar te maken. Ook moet de app ondersteuning bieden bij thuistesten. Daarnaast wordt nagedacht of een vorm van bewijs van (negatief) testresultaat is toe te voegen. Gebruikers krijgen dan een certificaat op hun telefoon om de uitslag aan te tonen.

Volgens Kivi kunnen zo de wachttijden voor testen en uitslagen flink worden teruggebracht. Als dat lukt, kunnen de coronamaatregelen worden versoepeld voor de onderdelen van de maatschappij die nu stilliggen. ‘Om een snelle start mogelijk te maken en langdurige aanbestedingsprocedures te vermijden zou het mooi zijn als bedrijven deze ontwikkeling willen ondersteunen door teams of individuele medewerkers ongeveer twee maanden kosteloos beschikbaar te stellen’, aldus de brancheorganisatie voor ingenieurs.

Kosteloos

"Ik betwijfel of de maatschappelijke bereidheid nog steeds zo hoog is"

Jan Wind, hoofdbestuurslid van Kivi, vertelt dat de ingenieursvereniging met haar achttienduizend leden het ministerie ook tijdens de eerste golf hielp met de CoronaMelder-app en de organisatie rond mondkapjes en beademingsmachines. Concreet beantwoordde Kivi hierover (technische) vragen van overheidsorganisaties zoals het RIVM, en bedrijven.

VWS speelt volgens hem nu met de gedachte om een coronatest-app te maken. Hij benadrukt dat er nog niets is besloten en dat VWS daarom nog niet via de officiële kanalen communiceert. ‘Het ministerie heeft ons gevraagd om in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn en bij onze leden te peilen of er bedrijven of specialisten bereid en beschikbaar zijn om hun medewerking te verlenen.’

Wind vertelt dat zich na de oproep van afgelopen vrijdag zo’n zes à zeven bedrijven hebben gemeld. Ook bieden specialisten aan mee te denken met een aspect als privacy en andere zaken die essentieel zijn om de ingewikkelde app te stroomlijnen. 

Hij stelt dat in april van dit jaar wel vijftig bedrijven bij Kivi aangaven gratis mee te willen helpen aan de CoronaMelder-app. ‘Toen was er een maatschappelijke bereidheid. Ik betwijfel wel of dat nu nog steeds zo is, want het aantal bedrijven dat zich tot nu toe aangemeld ligt stukken lager. Ze hebben daarbij ook niet aangegeven of ze het inderdaad kosteloos willen doen.’

Reacties

Op LinkedIn wordt zowel positief als negatief op de oproep gereageerd. Victor Knaap, directeur van MediaMonks, roemt de zoektocht naar gespecialiseerde app-bouwers in plaats van een groep freelancers of consultancybureaus die ‘miljarden aan it-projecten toebedeeld krijgen’. Wel vindt hij het merkwaardig dat app-bouwers twee maanden lang kosteloos aan de slag zouden moeten.

Ook prins Constantijn van Oranje-Nassau, speciaal gezant van startup-behartiger Techleap, spreekt over een doorbraak, maar zet onder het stuk van Knaap letterlijk vraagtekens bij het kosteloze aspect.

Welke it’ers zijn nodig?

Concreet worden voor de ontwikkeling van de coronatester-app de volgende functies gevraagd: een scrummaster, een producteigenaar, een senior en medior iOS-ontwikkelaar (native swift), een senior en medior Android-ontwikkelaar (native kotlin), twee senior api-ontwikkelaar, een senior tester met app-ervaring, twee ux/product-ontwerpers mobile en een ux/productweb-ontwerper. Ook een ux/ui-prototyper, een ux-schrijver, twee service-ontwikkelaars en een toegankelijkheidspecialist zijn welkom in het team.

Daarnaast is volgens de blogpost een team voor het uitvoeren van gebruikersonderzoek essentieel. ‘Het zorgen dat op juiste moment de juiste respondenten beschikbaar zijn, én de techniek voor onderzoek soepel werkt, vergt dan ook ondersteuning van één ondersteunende rol voor het regelen van deelnemers aan het gebruikersonderzoek en nog een parttime medewerker voor de technische organisatie van het onderzoek.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7096884). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.