Managed hosting door True

‘Digitale zorg moet een recht worden’

Elektronische inzage eigen medische gegevens per 1 juli verplicht, tegemoetkoming voor HIS-leveranciers

 

Stel zorginstanties verplicht om digitale zorg aan te bieden en maak van deze vorm van zorg een recht voor patiënten. Dit stellen Georgette Fijneman en Dianda Veldman, respectievelijk de directeuren van Zilveren Kruis en van de Patiëntenfederatie. De oproep van het tweetal is gericht aan minister Martin van Rijn van Medische Zorg.

Dit meldt de Volkskrant. Aan de krant vertelt Fijneman dat ze de digitale zorg, die door de coronacrisis in een stroomversnelling is gekomen, vast wil houden. Patiënten hebben nu ervaren hoe prettig het kan zijn en moeten daarom het recht hebben om dit te behouden. De Patiëntenfederatie steunt die visie. 'Door het een recht te maken, moeten patiënten het gevoel krijgen dat digitale zorg een optie is’, aldus Veldman. Fijneman benadrukt dat de zorg achterloopt op bijvoorbeeld de financiële wereld en dat er overgegaan moet worden naar een andere manier van werken.

Elektronische inzage medische gegevens verplicht

"Het OPEN-programma ontwikkelt basiseisen en een toetsingskader waaraan ict-leveranciers moeten voldoen"

Overigens is elektronische inzage van de eigen medische gegevens per 1 juli van dit jaar al wettelijk verplicht. De Landelijke Huisartsen Vereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap en eerstelijns-zorgorganisatie InEen bieden daarom een vierjarig versnellingsprogramma genaamd OPEN om huisartsen te helpen bij het veilig online delen van medische gegevens met hun patiënten. Dit programma ontwikkelt tevens basiseisen en een toetsingskader waaraan ict-leveranciers moeten voldoen. 

Tegemoetkoming voor HIS-leveranciers

Om te zorgen dat alle patiënten inzage kunnen krijgen in hun gegevens bij de huisarts, zijn er aanpassingen nodig in de systemen die huisartsen gebruiken voor het registreren van informatie over patiënten. Vanuit OPEN zijn hiervoor basiseisen geformuleerd. HIS-leveranciers kunnen voor het aanpassen van het HIS een financiële tegemoetkoming ontvangen. De financiering verloopt via Stichting Legio, de partij die overeenkomst sluiten met HIS-leveranciers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6950264). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.