Managed hosting door True

Stop5GNL verliest kort geding tegen de Staat

 

rechter rechtszaak rechtbank

De weg naar 5G ligt vrij. De Haagse rechtbank staat toe dat de nieuwe mobiele netwerken in Nederland worden uitgerold. De Nederlandse staat kreeg hiermee gelijk in het kort geding dat de Stichting Stop5GNL tegen haar had aangespannen.

De stichting had een verbod op de uitrol geëist, omdat de gezondheidsrisico’s niet voldoende zouden zijn onderzocht. Maar de Haagse voorzieningenrechter vindt dat de overheid bij de invoering van 5G alle voorschriften naleeft. De limieten voor straling worden allerminst overschreden, zo luidt het oordeel. De 5G-veiling kan in juni dus gewoon doorgaan.

Volgens de Haagse rechter zijn er geen aanwijzingen dat de deskundigen van het RIVM en de Gezondheidsraad, waarop de Staat zich baseert, onzorgvuldig te werk zijn gegaan en geen oog hadden voor kritiek op de introductie van 5G.

Gokken met gezondheid

De rechter tekent bij zijn uitspraak aan dat hij alle tegenstrijdige meningen van verschillende deskundigen niet kan wegen. Wel citeerde hij een rapportage van het RIVM waarin staat dat onderzoekers geen direct verband hebben ontdekt tussen verschillende ziektes en elektromagnetische golven. De rechter zei in een mondelinge toelichting: 'Als blijkt dat door de uitrol van 5G toch limieten worden overschreden en er gezondheidsrisico's dreigen, heeft de Staat aangegeven te zullen ingrijpen en gehanteerde limieten aan te passen. Onder deze omstandigheden bestaat er voor mij geen aanleiding de introductie van 5G te verbieden.'

De stichting Stop5GNL vindt dat het uitrollen van het nieuwe, snellere 5G-netwerk gokken met de gezondheid van burgers is. Gevreesd wordt voor ernstige schade voor de volksgezondheid.

Onder tapijt vegen

Advocaat Thom Beukers betoogde onlangs namens de stichting dat weliswaar niet glashard is aangetoond dat blootstelling aan de elektromagnetische straling schadelijk is, maar dat er evenmin is aangetoond dat het helemaal geen kwaad kan.

De Staat zegt dat er wel degelijk uitgebreid onderzoek is gedaan, maar dat schadelijke gevolgen niet zijn aangetoond. Advocaat Sikke Kingma verweet de stichting kritiek van wetenschappers op publicaties waarop de stichting zich beroept stelselmatig te negeren. Hij zei: 'Wat de stichting niet uitkomt wordt onder het tapijt geveegd.' De stichting zou doen aan selectief shoppen in wetenschappelijke rapporten om op basis daarvan een onterecht schrikbeeld te schetsen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6933504). © Jaarbeurs IT Media.

6,7

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.