Managed hosting door True

Stevig eisenprogramma voor corona-app klaar

Tientallen externe experts moeten ontsporing van digitale middelen voorkomen

 

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil met een stevig 'programma van eisen' voorkomen dat de 'corona-app' een fiasco wordt. De app die dient ter aanvulling op bron- en contactonderzoek, moet aan liefst 61 eisen voldoen: 23 functionele en 38 niet-functionele eisen. Ook is een leger van bijna vijftig deskundigen benoemd die ervoor moeten zorgen dat de introductie goed verloopt.

Na de weinig succesvolle hackaton krijgt de app nu contouren. Eindelijk is vastgesteld wat de app moet doen, welke taken de app moet vervullen en aan welke kwaliteitseisen de app moet voldoen.

De app moet meermalen per dag een unieke, anonieme code genereren. Deze contactcode dient als basis voor het registreren van mogelijk risicovolle contactmomenten. De eisen zijn toegespitst op de Nederlandse situatie, maar volgen ook de EU-adviezen op gebied van contactinformatie-apps. Overigens zijn de technische uitwerking, juridische beoordeling en het realisatietraject buiten het document gebleven dat het kabinet gisteren vrijgaf. Die zullen later worden toegevoegd. Eventueel zijn dan nog weer aanpassingen van de eisen mogelijk.

Anonieme contactcodes

De app hoeft niet per se met Bluetooth te werken. Uitgangspunt is dat de afstand tussen twee smartphones voldoende betrouwbaar wordt bepaald. De app verzamelt anonieme contactcodes van alle app-gebruikers die gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld 15 minuten) binnen een vastgestelde afstand (bijvoorbeeld 1,5 meter) zijn geweest. Deze codes worden van een datum voorzien. De criteria voor registratie (periode en afstand) zijn centraal ingesteld en aanpasbaar. Na 14 dagen worden de contactcodes automatisch verwijderd. Ook de frequentie waarmee de app bij de server controleert, is instelbaar en aanpasbaar. De app waarschuwt de burger automatisch als er een besmettingsrisico is geweest.

Gegevens die worden verwerkt, zijn niet tot een individu herleidbaar. De app gebruikt geen locatiegegevens. De contactcode is op geen enkele wijze gebaseerd op persoonlijke gegevens. Privacy by design is het uitgangspunt bij het ontwerp van de app. Gebruik is niet verplicht. De app is ook tijdelijk uit te schakelen.

Behalve de contactopsporing wordt ook de zelfmonitoring digitaal ondersteund. Om te zorgen dat de mogelijke introductie van digitale middelen zorgvuldig verloopt, zijn Taskforces en een Begeleidingscommissie ingesteld.

Leger aan experts

Van de Taskforce digitale ondersteuning bestrijding Covid-19 wordt dr. Sjaak de Gouw voorzitter. Veertien experts ondersteunen hem. De Taskforce Gedragswetenschappen telt zeven leden. Voorzitter is prof. Rik Crutzen.

De Begeleidingscommissie adviseert minister Hugo de Jonge (VWS) over de digitale ondersteuning bij de bestrijding van het coronavirus. Voorzitter is prof. Carl Moons. Vijftien experts waaronder Danny Mekic, Bert Wijnen en prof. Bart Jacobs staan hem bij.

Het Bouwteam bereidt de start van de realisatie van de app voor anonieme contactopsporing voor. Dit team zorgt voor afstemming met onder andere Google en Apple. Ook onderzoekt men de mogelijkheden van bestaande broncodes. Tot de opdracht behoort ook het ontwerpen van architectuur. De broncode wordt op Github gepubliceerd.

Het Bouwteam bestaat uit experts van binnen en buiten de overheid. Als externe experts zijn aangesteld Dirk-Willem van Gulik (backend), Edo Plantinga (open source community management), Hugo Visser (Android ontwikkelaar), Ivo Jansch (technisch architect), Jelle Prins, Jasper Hauser, Emiel Janson en Joris Leker (design).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6931335). © Jaarbeurs IT Media.

6,8


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.