Managed hosting door True

Manifest pleit voor betere data-uitwisseling in zorg

Epd-leveranciers moeten data onderling uitwisselen

 

Arts

Epd-leveranciers moeten de medische gegevens van hun patiënten ook voor zorgverleners die ict-systemen van concurrenten gebruiken, beschikbaar maken. Hierdoor kunnen zorgverleners onderling medische data - met toestemming van de patiënt - makkelijker en veiliger delen. Dit draagt bij aan een verdere digitalisering in de Nederlandse gezondheidszorg. Daarvoor pleiten de ondertekenaars van het manifest ‘Samen Vooruit’.

De aanleiding voor het manifest is dat leveranciers van elektronische patiëntdossiers (epd’s) onderling kunnen en willen delen. Dat is nodig omdat diverse zorginstellingen geen totaalbeeld van hun patiënt of cliënt hebben omdat zij geen toegang krijgen tot de data van andere zorgaanbieders die in ict-systemen van concurrerende leveranciers zijn opgeslagen.

Bovendien kan die betere data-uitwisseling door een koppeling tussen de ict-leveranciers van economisch belang voor zijn Nederland, menen de initiatiefnemers van het manifest. 'Ons zorgstelsel staat internationaal hoog aangeschreven, maar op het gebied van digitale transformatie lopen we niet meer voorop. En dit terwijl het juist van economisch belang is dat onze zorgoplossingen ook in het buitenland worden verkocht en gebruikt.'

Drie principes

Het manifest pleit voor drie principes. Ten eerste moeten er open standaarden binnen een open systeem voor de infrastructuren in de zorg komen, zodat zorgverleners toegang krijgen tot patiëntdata uit diverse ict-systemen. Ten tweede moeten patiënten zeggenschap en gratis toegang hebben over hun eigen gegevens. Tot slot pleit het manifest voor veilige identificatie, autorisatie en authenticatie, waarbij eenvoud en gebruikersvriendelijkheid voorop staan.

Het manifest is opgesteld door ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en werd in maart dit jaar overhandigd aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg). De ondertekenaars bestaan uit onder meer (koepels van) zorgaanbieders, zorgverzekeraars, bedrijfsleven en de Patiëntenfederatie.

De initiatiefnemers vertellen dat meer partijen het manifest willen ondertekenen. Daarom volgt binnenkort een nieuwe en langere lijst. Daarnaast werken de partijen samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om vervolg te geven aan het manifest. Zo wil het met alle ict-leveranciers aan tafel om afspraken te maken over onderlinge integraties.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6664965). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.