Managed hosting door True

‘Apotheker haalt labdata het best via LSP'

Nictiz onderzoekt zes infrascenario’s voor datauitwisseling apotheker-lab

 

Nederlandse apothekers hebben gegevens uit het laboratorium nodig om de juiste medicatie aan patiënten te kunnen verstrekken. Het scenario waarbij een apotheker via het Landelijk Schakelpunt (LSP) gegevens zelf ophaalt uit het xds-systeem van het laboratorium is hiervoor het geschiktst.

Dit blijkt uit onderzoek van zorgexpertisecentrum Nictiz.

Bij dit scenario halen apothekers recente en historische labgegevens elektronisch op bij alle Nederlandse laboratoria met het lab2zorg-bericht uit de informatiestandaard Labuitwisseling van Nictiz. Laboratoria sturen op hun beurt elektronisch de labresultaten naar de apothekers en hebben hun coderingen geharmoniseerd conform de Nederlandse Labcodeset. Daarnaast maken zowel de apotheek- als de laboratoriumsystemen gebruik van een modern HL7-standaardbericht.

Zes scenario’s

Nictiz heeft zes verschillende infrastructurele scenario’s onderzocht die uitwisseling van laboratoriumresultaten tussen laboratoria en de stads- en/of ziekenhuisapotheek mogelijk maken. Sommige van deze scenario’s zijn niet toekomstbestendig of landelijk toepasbaar. Zo krijgt een apotheker bij het scenario ‘Raadplegen laboratoriumresultaten via viewer’ de labgegevens niet digitaal waardoor geautomatiseerde medicatiebewaking onmogelijk is. Ook weet een apotheker niet bij welke laboratoria de labgegevens van patiënten te vinden zijn. Bij het scenario ‘data-uitwisseling middels Edifact’ ontvangt de apotheek de laboratoriumresultaten van de patiënt via een pushbericht dat een afgeleide is van het uitslagenbericht dat naar de huisarts gaat. Dit gaat via een Edifact-formaat. Dit scenario is echter niet toekomstvast omdat het niet geschikt is voor de Nederlandse Labcodeset. Edifact moet worden vervangen door een HL7-standaard. Dit scenario is ook niet landelijk dekkend omdat een patiënt niet bij iedere apotheker terecht kan voor medicatiebewaking.

Het volledige rapport is te downloaden op de site van Nictiz. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6651024). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Vacatures bij Nictiz

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.