Managed hosting door True

LUMC kiest Castor voor databeheer klinisch onderzoek

Startup versnelt klinisch onderzoek door standaardisatie en EPD-koppeling

 

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gebruiken binnenkort een nieuwe toepassing voor het vergaren en bestuderen van klinische data. Het academisch ziekenhuis maakt voor die taken gebruik van software van Castor EDC, een startup uit Amsterdam.

Castor EDC levert een elektronisch systeem voor het verzamelen, standaardiseren en delen van onderzoeksgegevens. Het systeem wordt gekoppeld met het medisch informatieplatform dat het LUMC al gebruikt. In het platform is onder meer het elektronisch patiëntendossier (EPD) ondergebracht. De koppeling verloopt via een beveiligde versleutelde verbinding die voldoet aan HL7 FHIR, de wereldwijde standaard voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg.

Tijdbesparing

De koppeling tussen het nieuwe datamanagementsysteem en het bestaande platform maakt het mogelijk om patiëntgegevens te gebruiken voor klinisch wetenschappelijk onderzoek. Eerder moesten onderzoekers de gegevens nog handmatig uit patiëntendossiers overnemen. Door de geautomatiseerde koppeling kunnen ze veel tijd besparen.

Voordat patiëntengegevens in het datamanagementsysteem beschikbaar komen, worden ze gepseudonimiseerd. Dit houdt in dat de gegevens uit verschillende systemen dezelfde anonieme kenmerken krijgen zodat ze wel kunnen worden gecombineerd, maar niet naar specifieke individuen herleidbaar zijn. In deze blog leest u meer over het verschil tussen pseudonimiseren en anonimiseren.

Startup

Castor EDC werd in 2012 opgericht door Derk Arts (32). Dit gebeurde tijdens zijn onderzoeksdoctoraat (PhD) in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC). Bij het jonge Amsterdamse bedrijf werken inmiddels ongeveer dertig mensen. Zo'n 2800 onderzoeken, 23.000 gebruikers en tachtig instellingen gebruiken de datamanagementoplossing van de health-tech startup. Onder de klanten bevinden zich het AMC, Radboudumc en King’s College Hospital in Londen.

De implementatie van het systeem bij het LUMC is in handen van Furore (onderdeel van Conclusion), Firely en Beter Healthcare.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6496581). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.