Managed hosting door True

‘Chipsoft brengt medische zorg in gevaar’

LUMC-voorzitter hekelt dwang achter nieuwe release epd-software

 

Ziekenhuis

Chipsoft dwingt ziekenhuizen tot een update die leidt tot onveilige zorg. Dat vindt Willy Spaan, voorzitter van het centrum van medische vernieuwing LUMC.

Spaan uit zijn ongenoegen in Zorgvisie, het platform voor de zorgsector. Volgens hem maakt Chipsoft misbruik van zijn positie in de markt voor ziekenhuisinformatiesystemen (zis) en elektronische patiëntendossiers (epd). Het Amsterdamse softwarebedrijf, met nog twee kantoren elders in Nederland, is hierin samen met Epic marktleider en bedient vijftig ziekenhuizen.

Spaan: ‘Chipsoft dwingt ons tot een nieuwe release die volgens onze veiligheidsexperts en medisch specialisten leidt tot onveilige zorg.’ De voorzitter vindt dit onacceptabel en heeft een klacht ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze overheidsinstantie maakt onderdeel uit van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en verzorgt onder meer het toezicht op de kwaliteit van de zorg.

Conflict

"Je kunt een release niet afdwingen als daar evident onveilige situaties door veroorzaakt worden"

Het conflict tussen Chipsoft en het LUMC ontstond toen Chipsoft vorig jaar aankondigde dat het eind dit jaar de oude software niet meer ondersteunt. Volgens Spaan zijn andere ziekenhuizen hier schoorvoetend mee akkoord gegaan, maar heeft het LUMC de nieuwe release geweigerd. Spaan: ‘We hebben dit aangekaart bij de IGJ. Die discussie loopt nog. We zijn overigens onder druk van de tijd akkoord gegaan met een aangepaste versie.’

De voorzitter vindt dat het ministerie van VWS en de IGJ hun verantwoordelijkheid moeten nemen. ‘Je kunt een release niet afdwingen als daar evident onveilige situaties door veroorzaakt worden. Daarmee breng je de zorgprofessional in een onmogelijke positie. Er moet tegenwicht komen tegen de machtige softwarebedrijven’, aldus Spaan in Zorgvisie.

Gevraagd om een commentaar laat Chipsoft weten dat op speciaal verzoek van het LUMC er aanpassingen zijn gemaakt aan de software. ‘Zowel aan wat er standaard is uitgeleverd, als in de aangepaste versie van het LUMC zijn er geen concessies gedaan aan de patiëntveiligheid’, aldus Floor Waalkens, hoofd marketing & communicatie Chipsoft, in een schrijven aan Computable. Bij Waalkens is het overigens niet bekend dat Spaan een klacht heeft neergelegd bij de IGJ.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6464346). © Jaarbeurs IT Media.

5


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.