Managed hosting door True

‘Investeringen in digitalisering zorg moeten omhoog’

NVZ spreekt zorg uit over afspraken met minister van Medische Zorg

 

Om de juiste zorg op de juiste plaats aan te bieden, zijn investeringen in de digitalisering van zorg nodig. Maar uit het jaarlijkse brancherapport van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat ziekenhuizen kampen met teruglopende investeringen. Dat zet de ontwikkelingen in ict, e-health en procesinnovaties in deze sector juist onder forse druk.

Door de dalende investeringen bij ziekenhuizen ziet de NVZ, aldus het rapport, de afspraken die dit jaar zijn gemaakt in het hoofdlijnenakkoord in gevaar komen. Dit is een akkoord tussen minister Bruins (Medische Zorg en Sport) en partijen in de medisch-specialistische zorg (waaronder de NVZ) over onderwerpen als zorg op de juiste plek, het terugdringen van regeldruk en over de aanpak van de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Het akkoord geldt voor de duur van deze kabinetsperiode en loopt dus tot 2022.

Schaarste

Meer informatie

Het volledige brancherapport van de NVZ is hier te vinden.

De NVZ stelt dat de verdere daling van het investeringsniveau van de ziekenhuizen, samen met de schaarste op de arbeidsmarkt en een beperkt financieel resultaat, de noodzaak onderschrijft de zorg anders te organiseren. Dat vergt ambitie en lef, maar vooral ook de financiële ruimte om te investeren in de randvoorwaarden die daarvoor nodig zijn. Investeringen in de digitalisering van de zorg zijn dringend noodzakelijk. Aldus de NVZ.

De investeringen in materiële vaste activa (gebouwen en apparatuur) bedroegen 1,1 miljard euro in 2017. Dat is 350 miljoen euro minder dan in 2016 en bijna een halvering ten opzichte van 2010. Het gemiddelde resultaat (als percentage van de omzet) bleef in 2017 beperkt tot 1,2 procent.

NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy: ‘Dit is echt een zorg. We hebben in het hoofdlijnenakkoord afgesproken om de groei na vier jaar op nul procent te zetten. We bereiken dit alleen als de ziekenhuizen in staat worden gesteld ook daadwerkelijk te investeren in het aanbieden van de juiste zorg op de juiste plaats. Daarvoor zijn investeringen nodig in de digitalisering van zorg. Dus investeren in ict, e-health en procesinnovaties.’ Door te investeren in e-health en ict moeten ziekenhuizen bijvoorbeeld minder afhankelijk worden van de factor arbeid.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6459352). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.