Managed hosting door True

Nictiz: It-landschap te complex voor huisartsen

Dokters geconfronteerd met een breed scala aan losstaande it-systemen en leveranciers

 

cloud computing in de zorg

Huisartsen hebben te maken met een zeer complex it-landschap bestaande uit verschillende losse it-systemen en leveranciers. Ondanks deze complexiteit zijn dokteren tevreden over hun it-beleid en ontbreekt op dit moment een gevoel van urgentie wat betreft de digitalisering van de eerstelijnszorg.

Dit concludeert expertisecentrum e-health Nictiz naar aanleiding van een onderzoek in de onlangs gepubliceerde whitepaper ‘Toekomst digitalisering eerstelijnszorg Huisartsen’. Uit het rapport komen vijf (it-)problemen in de huisartsenzorg naar voren. Allereerst is er een beperkte ontwikkelcapaciteit voor vernieuwing bij it-leveranciers. Daarnaast moeten huisartsen volgens het Nictix meer investeren in it en in ‘organisatorische veranderingen die voor innovatie nodig zijn’. Ook ontbreekt het aan een ‘landelijk gedragen digitale toekomstvisie en meerjarige roadmap voor de eerste lijn’ en organiseren huisartsen zich onvoldoende eenduidig als klant richting it-leveranciers. Tot slot is de marktwerking beperkt, slechts 3 tot 5 procent van de huisartsen verandert jaarlijks van it-leverancier.

De onderzoekers stellen twee opties voor om een en ander aan te pakken: Of investeren in ontwikkeling van eerstelijnssystemen om tot goede regionale oplossingen te komen, of juist door samen te werken met krachtige partijen met wortels in tweede of derdelijnszorg (zoals epd’s). Nictiz roept de verschillende eerstelijnspartijen op om positie te nemen en snelheid te maken met het in discussie gaan met politici, verzekeraars en ketenpartners over een concrete aanpak van de digitalisering van de eerstelijnszorg.

Gevoel van urgentie ontbreekt

Wat betreft it, liepen huisartsen volgens de onderzoekers altijd voorop. ‘In 2017 zijn het de huisartsen die digitaal het grootste aantal en de meest complete dossiers bijhouden van patiënten in Nederland in de huisartsinformatiesystemen (his). Voor huisartsen is het it-landschap door de jaren heen echter steeds complexer geworden. Inmiddels hebben huisartsen (inclusief andere eerstelijnsprofessionals) te maken met een breed scala aan losstaande it-systemen en leveranciers. Ondanks de complexiteit is de huisarts tevreden en ontbreekt op dit moment het gevoel van urgentie om te willen en te kunnen veranderen. De focus ligt primair op de korte in plaats van de lange termijn’, aldus de rapporteurs.  

De onderzoekers stellen verder dat vernieuwing beperkt blijft tot de dokterspraktijk en dat een heldere visie ontbreekt. Dit, terwijl er buiten de praktijk een digitale transformatie plaatsvindt op zowel internationaal, nationaal als regionaal niveau. Vernieuwing is volgens de rapporteurs nodig om te kunnen voldoen aan de Europese Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDRP), borging van betrouwbaarheid, volledigheid en integriteit van data conform ISO27001 en NEN7510 en aan wettelijke veranderingen rondom het beschikbaar stellen van zorggegevens aan de patiënt. ‘Juist de huisartsenpraktijk zou hier onderdeel van moeten zijn, want alleen al op regionaal niveau werkt de huisarts samen met verschillende actoren, waaronder patiënt, ziekenhuis, verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties, apotheek, GGZ, fysiotherapeut en gemeente’, besluiten ze.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6323275). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.