Managed hosting door True

'Angst regeert door reorganisatie ict-dienst VU'

 

Onder ict'ers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heerst een angstcultuur. Ze durven niet vrijuit te spreken over een aanstaande reorganisatie uit angst dat die kritiek gevolgen heeft voor hun baan. Dat stelt de ondernemingsraad (or) na gesprekken met verschillende betrokkenen.

Universiteitskrant Ad Valvas bericht over een situatie waarin ict-medewerkers niet hun mening durven te geven in het bijzijn van hun leidinggevenden. Pas als zij de zaal hebben verlaten durven ze open kritiek te uiten op de voorgestelde reorganisatie. 

Er liggen plannen om voor de derde keer in tien jaar de ict-dienst te reorganiseren. Volgens het huidige voorstel wordt het werk van de ict-dienst opnieuw verdeeld over vier afdelingen, komen twee nieuwe afdelingshoofden en moet meer projectmatig worden samengewerkt.

'Van de vaste medewerkers behouden 126 mensen min of meer hun huidige functie, 83 mensen veranderen van team. Er worden geen mensen ontslagen', meldt de universiteitskrant op basis van de conceptplannen. Volgens de or is het door de angstcultuur moeilijk om zicht te krijgen hoe groot het draagvlak voor de reorganisatie onder de medewerkers is.

Eén voordeur voor ict-vragen

Bob van Graft, directeur dienst IT, noemt de reorganisatie een ‘optimaliseringsslag’. In zijn ogen kan het werk beter en efficiënter georganiseerd worden. Hij vindt dat de ict-dienst op dit moment met de rug naar de campus toe staat en wil die situatie veranderen.

Tijdens een vergadering van de or op 15 november 2017 meldde Van Graft dat de bestaande drie afdelingen niet goed samenwerken. Bovendien is niet altijd duidelijk bij wie studenten, docenten en medewerkers aan voor ict-vraagstukken moeten kloppen. 

Als voorbeeld noemt hij een verhuizing op de campus waarbij het voor de betrokken partijen onduidelijk was bij wie ze precies moesten zijn binnen het ict-team. Van Graft wil dat er voor alle ict-problemen, -vragen en -wensen één voordeur komt. De opdracht moet vervolgens intern bij de juiste mensen terecht komen.

Kritiek

Ict-medewerkers melden dat leidinggevenden niet goed weten wat er op de werkvloer speelt en niet openstaan voor kritiek. Bestuursvoorzitter Jaap Winter belooft de problemen in alle openheid naar voren te brengen en de kritische opmerkingen van de ondernemingsraad ter harte te nemen.

In een volgende vergadering van de ondernemingsraad komt de reorganisatie opnieuw aan bod. De or heeft nog geen definitief advies gegeven over het voorgenomen plan voor de nieuwe ict-dienst.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6249998). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.