Managed hosting door True

Medisch specialisten vaak negatief over ict

 

Zorg

Ruim een kwart van de medisch specialisten vindt dat hun ict-systemen meer inspanning kosten dan dat ze aan voordelen opleveren (30 procent is het met deze stelling oneens) en slechts 19 procent is van mening dat de ict-systemen voldoende beschikbaar zijn.

Die cijfers komen uit het onderzoek 'De eHealth-monitor 2017' van het landelijke expertisecentrum voor zorg-ict Nictiz en zorg-onderzoeksinstituut Nivel. Zij ondervroegen huisartsen en medisch specialisten welke mogelijkheden positief kunnen bijdragen aan de verbetering van gegevensuitwisseling in de zorg en welke belemmeringen zij ervaren.

In de dagelijkse praktijk ondervinden met name medisch specialisten belemmeringen in de gegevensuitwisseling door de huidige ict-systemen. Zo geeft de helft van de medisch specialisten aan dat de huidige systemen niet naar behoren werken. Systemen zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar of er is geen koppeling met het epd. Hierdoor ondervindt 40 procent van de medisch specialisten problemen bij het elektronisch uitwisselen van gegevens met andere zorgverleners.

Van de artsen vindt 85 procent dat informatie-uitwisseling tussen elektronische patiëntendossiers (epd’s) volgens dezelfde standaarden bijdraagt aan een actueel beeld van de patiënt. 79 procent tot 85 procent van de artsen vindt ook dat andere mogelijkheden, zoals het delen van gegevens via een samenwerkingsplatform voor zorgverleners (gekoppeld aan het epd) of samenwerken in hetzelfde epd, positief bijdragen. 

Standaarden

Artsen zien echter bij voorkeur het uitwisselen volgens standaarden gerealiseerd worden. 73 procent van de huisartsen en 80 procent van de medisch specialisten is het hiermee eens. Bekijk de volledige resultaten van dit onderzoek in het factsheet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6244481). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.