Managed hosting door True

'Webverkeer zorgwebsites slecht beveiligd'

 

Mobiele zorg m-health

Het is slecht gesteld met de beveiliging van internetverkeer naar websites van zorginstellingen. Ongeveer tweederde heeft geen standaardprocedure voor het versleutelen van webverkeer ingesteld. Slechts een derde van de zorginstellingen dwingt het gebruik van https af. Vooral de thuiszorginstellingen, fysiotherapeuten en aanbieders van paramedische zorg scoren slecht. Ziekenhuizen en huisartsen hebben het webverkeer relatief goed beveiligd.

Dat blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie voor digitale transparantie Open State Foundation. 'Slechts 39 procent van de onderzochte websites van zorgaanbieders ondersteunt https. Van de 8.637 zorgwebsites met een https-verbinding blijkt dat dit bij 1.786 niet wordt afgedwongen waardoor bezoekers alsnog onnodig risico’s lopen bij 69 procent van de zorgsites.' Dat concludeert Open State na een inventarisatie van 22.393 zorgwebsites.

Van de onderzochte websites van verloskundigen, aanbieders van geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg ondersteunt slechts 34 procent https. Bij minder dan een derde van deze onderzochte websites wordt https afgedwongen. Ook websites van fysiotherapeuten (30 procent) en aanbieders van paramedische zorg (24 procent) scoren laag.

Volgens de belangenorganisatie ondersteunt iets minder dan de helft van de onderzochte websites van apotheken https waarbij 45 procent wordt afgedwongen. Bij websites voor tandartsen, mondhygiënisten en aanbieders van gehandicaptenzorg is dit bijna 40 procent. Bij 33 procent van deze websites wordt https ook afgedwongen. Volgens Open State kunnen zorgaanbieders https afdwingen door hun webservers zo in te stellen dat deze alleen webverkeer verwerken via het https-protocol en niet linken naar sites of bestanden die via http worden verstuurd.

Ziekenhuizen en huisartsen

Volgens de onderzoekers zijn websites van ziekenhuizen en huisartsen het meest beveiligd. Ruim 75 procent van de 108 onderzochte websites van ziekenhuizen ondersteunen een https-verbinding. Van 3475 websites van huisartsen ondersteunt 66 procent een https-verbinding. Bij 68 procent van de websites van ziekenhuizen en 61 procent van de onderzochte websites van huisartsen wordt https afgedwongen. Van de 161 onderzochte websites van aanbieders van jeugdzorg ondersteunt 56 procent een https-verbinding, maar minder dan 37 procent van de domeinen dwingt https af.

Bij onbeveiligd webverkeer is het risico dat bijvoorbeeld gegevens die via online formulieren worden gevraagd, persoonsgegevens zoals bsn nummers en medische gegevens worden onderschept.

Overheid

In december 2016 lanceerde Open State Foundation het dashbord Pulse waarop gebruikers kunnen zien of een website van de overheid een veilige https-verbinding ondersteunt. Sindsdien is het aantal overheid websites dat https ondersteunt gegroeid van 44 procent naar 66 procent. Begin 2017 heeft het kabinet aangegeven om https voor alle overheid websites te willen verplichten.

Voor de zorginstellingen kan nog geen vergelijking met eerdere cijfers gemaakt worden omdat dit de eerste keer is dat Open State die gegevens verzameld heeft. 

Internetprotocol https

Bij gebruik van internetprotocol https wordt webverkeer beveiligd door de gegevens te versleutelen. Daardoor moet het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, niet mogelijk zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden. Ook controleert https de integriteit van de informatie het aanpassen van uitgewisselde gegevens niet mogelijk is.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6182124). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.