Managed hosting door True

Ook ziekenhuizen zijn laks met HTTPS

 

Arts

Ruim een derde van de websites van ziekenhuizen is slecht beveiligd. Bij een kwart van de websites ontbreekt een beveiligde verbinding via het https-protocol. Daardoor kunnen privacygevoelige patiëntgegevens die via een webformulier worden gedeeld in handen komen van cybercriminelen. Eerder was al bekend dat huisartsen laks zijn met https.

De cijfers over gebrekkige versleuteling van ziekenhuiswebsites komen uit onderzoek van Women in Cybersecurity (WICS). Dat is een Nederlandse netwerk van vrouwen die werken in de ict-beveiliging. Ze onderzochten 97 ziekenhuizen en deelden de uitkomsten met dagblad Trouw.

Van de 97 sites die WICS onderzocht, bleken er 25 geen beveiligde verbinding te hebben. Het gaat onder meer om OLVG West in Amsterdam (voorheen Sint Lucas Andreas Ziekenhuis). Het ziekenhuis erkent tegenover de krant het gebrek aan een beveiligde verbinding een zwak punt is, maar zegt dat op het moment dat de site werd gebouwd versleuteling van het webverkeer nog niet standaard was.

Ook het St. Antonius Ziekenhuis, dat actief op verschillende locaties in en rond Utrecht, geeft aan dat het ontbreken van een https-verbinding een risico vormt, maar het zegt te wachten op de nieuwe site die het eerste kwartaal van 2017 live moet gaan.

Beveiligingsrisico's

De cybersecurityspecialisten troffen bij websites die in eerste instantie goed beveiligd leken ook verouderde beveiliging aan die de webpagina's kwetsbaar maakt voor hackers. Het Admiraal de Ruyterziekenhuis met vestigingen in Zeeland heeft de beveiliging aangepast nadat het door WICS op de risico's is gewezen. 

WICS uitte eerder haar zorgen over beveiligingsrisico's binnen de ict op ziekenhuislocaties. Het trof bijvoorbeeld inlogcodes en wachtwoorden aan die op een briefje op schermen waren geplakt. Ook wees het op de verouderde beveiliging van medische apparatuur.

Huisartsen slordig met HTTPS

Eerder werd bekend dat huisartsen vaak de fout ingaan met de beveiliging van websites. Ook daar vormen online formulieren vaak een privacy-risico.

Bij 197 praktijken waar patiënten zich online kunnen inschrijven of een herhaalrecept kunnen aanvragen, werd in 29,3 procent van de gevallen geen gebruik gemaakt van een beveiligde https-verbinding bij het versturen van medische data en persoonsgegevens.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5918480). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.