Managed hosting door True

UvA biedt eerste online master zorg-ICT

 

Dokter met telefoon

De opleiding Health Informatics van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam is officieel erkend als masteropleiding van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Volgens zowel de zorg- als de onderwijsinstelling gaat het om de eerste online masteropleiding voor zorginformatica in Nederland.

De opleiding, op 4 juli 2016 officieel erkend tot master. is gericht op artsen en staffunctionarissen, verpleegkundigen en paramedici, die zich op een academisch niveau willen bijscholen op het gebied van ict in de zorg. Met de online opleiding kunnen zij flexibel en in deeltijd studeren en direct binnen hun eigen zorginstelling een bijdrage leveren aan ict-projecten.

Studenten moeten minimaal twee jaar werkervaring in de zorg hebben. Het studiemateriaal, de interactieve sessies en opdrachten in groepsverband en individueel worden uitsluitend online aangeboden. Zo worden de studenten in staat gesteld om de master in deeltijd naast hun werk te volgen. De opleiding bestaat uit tien modules en een afstudeeropdracht. Voorbeelden van modules zijn eHealth, informatiebeveiliging en evidence based health informatics.

De NVAO, de organisatie die de erkenning toekende, schrijft in haar rapport: 'Het panel is overtuigd van de meerwaarde van deze postinitiële masteropleiding en bevestigt de behoefte in de gezondheidszorg aan (zorg-)professionals die, uitgerust met ict-kennis en -vaardigheden, technische en ict-oplossingen kunnen vinden die toepasbaar zijn in de zorg.'

EPD

Het AMC stelt in een toelichting dat ict niet meer weg te denken is uit de zorg. 'Ziekenhuizen werken met een elektronisch patiëntendossier, huisartsen registreren medische gegevens in het huisartseninformatiesysteem, en patiënten verzamelen gegevens via apps of vullen een online vragenlijst in als voorbereiding op een consult.'

Volgens AMC en UvA bieden moderne zorginformatiesystemen en slimme technologieën kansen om de zorg te verbeteren, veiliger te maken en besparingen te realiseren. 'Voorwaarde is wel dat de inzet van deze middelen op een bewezen effectieve wijze plaatsvindt. Voor de acceptatie van de ict-systemen is het belangrijk om de zorgprofessional te betrekken in het proces van het beoordelen, ontwerpen en selecteren ervan. Maar werknemers in de zorg zijn niet altijd goed voorbereid op deze nieuwe rol. De masteropleiding Health Informatics voorziet daarin', aldus de onderwijs- en zorginstelling in een toelichting.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5793993). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.