Managed hosting door True

Pioniersklant St.Jansdal gestopt met Lorenzo

 

Ziekenhuis St. Jansdal heeft een punt gezet achter de uitrol van het ziekenhuisinformatiesysteem (zis) Lorenzo van CSC-iSoft. St. Jansdal gold in Nederland jarenlang als pioniersklant voor dit nieuwe softwareplatform, maar ziet er geen heil meer in na blijvende teleurstellende ervaringen. Het ziekenhuis uit Harderwijk gaat in zee met Epic voor een geïntegreerd zis/elektronisch patiëntendossier (epd). Voor CSC-iSoft - officieel CSC Healthcare Benelux - betekent de stopzetting een verdere verzwakking van zijn positie in de Nederlandse zis/epd-markt.

In 2010 sloot St. Jansdal nog een nieuw driejarig contract voor de verdere uitrol van Lorenzo bij het ziekenhuis. De overeenkomst had een waarde van 4,5 miljoen euro. Uit de afgelopen jaarverslagen van het ziekenhuis blijkt dat de uitrol niet succesvol kon worden afgerond. Het lukte iSoft niet om zijn oude systemen bij het ziekenhuis te vervangen door het Lorenzo-platform. De directie schrijft in het jaarverslag 2012 dat de uitvoering van de vernieuwing en uitbreiding van het zis 'nog steeds te langzaam, verloopt'. Hoewel een deel ervan in de loop der jaren wel is ingevoerd, zoals het digitaal verpleegkundig dossier, het patiëntenportaal en het elektronisch aanvragen radiodiagnostiek, besluit de directie in april 2013 ermee te stoppen.

Na een nieuw selectietraject is het ziekenhuis met het Amerikaanse Epic in zee gegaan voor een geheel nieuw geïntegreerd zis/epd, al zegt een woordvoerster dat de aanbesteding nog niet is afgerond. Afgelopen maart trok St. Jansdal Ton Hafkamp (ex-directeur Pinkroccade Healthcare) aan als manager ICT. Hij zal de Epic-aanschaf en -implementatie begeleiden.

Volgens de zegsvrouw is er geen sprake van het indienen van een schadeclaim door het ziekenhuis bij iSoft. St Jansdal wil ook niet aangeven hoe groot de schadepost is die het ziekenhuis heeft geleden door het stopzetten van het Lorenzo-programma. 'Wij doen geen uitlatingen over de omvang van individuele contracten. Het St. Jansdal heeft al jaren een contract met CSC-iSoft en heeft daarbinnen afspraken gemaakt over de Lorenzo-productlijn. Wij herkennen ons niet in uw suggesties rondom schade en claims.'

Imagoschade

De looptijd van het huidige contract met CSC-iSoft is inmiddels tot eind 2016. Dan is het hoogstwaarschijnlijke einde oefening voor het bedrijf bij St. Jansdal. Het stopzetten van de Lorenzo-uitrol bij de Harderwijkse zorginstelling is een nieuwe klap voor het softwarebedrijf. Het marktaandeel op de epd/zis-markt wordt steeds kleiner; bij alle ziekenhuizen die nu nog klant zijn van CSC-iSoft, loopt een selectietraject of gaat er één van start. CSC nam het noodlijdende iSoft medio 2011 over. Toen al klaagden ziekenhuizen over de trage modernisering van de software.

Door het wegvallen van St. Jansdal ontstaat er bovendien aanzienlijke imagoschade voor het bedrijf. Het ziekenhuis gold jarenlang als de referentie dat CSC-iSoft wel in staat was om het vernieuwde Lorenzo-platform in Nederland te installeren. De woordvoerder van de zorgautomatiseerder uit Leiden laat weten geen commentaar te hebben.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5165166). © Jaarbeurs IT Media.

7


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.