Managed hosting door True

Nederlandse startups in Silicon Valley gered

 

silicon valley

De Nederlandse tech-community komt met de schrik vrij nu ondernemers dankzij snel ingrijpen van de federale bank-autoriteiten weer bij hun tegoeden kunnen die bij de failliete Silicon Valley Bank (SVB) waren aangehouden. Alle deposito’s en bezittingen van de SVB zijn overgeheveld naar een nieuwe ‘bridge bank’, een noodvoorziening die de depositohouders beschermt.

Wibe Wagemans, ai-pionier en oprichter van het biotechbedrijf Pardigm en game-ontwikkelaar Huuuge Games, kan weer opgelucht ademhalen. Hij kreeg vannacht een bericht van de ‘nieuwe SVB’ dat het binnen de VS weer ‘business as usual’ is. De nieuwe topman Tim Mayopoulos schreef hem dat binnenkort ook weer internationale transacties mogelijk zijn.

Wagemans schat dat zo’n paar honderd Nederlandse techbedrijven een bankrelatie onderhouden met SVB. Omdat de bank partner is van Holland in the Valley, een netwerk opgezet vanuit het Nederlandse consulaat-generaal in San Francisco, zaten de meeste startups van ScaleNL bij SVB. In totaal telt die tech-community meer dan driehonderd startups die hun vleugels naar de VS hebben uitgeslagen.

De ondergang van SVB mag dan niet tot een paniek hebben geleid, het risico blijft aanwezig dat meer slechte geleide banken onderuitgaan. Nu het gevaar meer op macroniveau ligt, ziet Wagemans ondernemers hun tegoeden over meerdere banken spreiden. De grotere techbedrijven die uit de ‘early stage’ zijn, hebben soms ook de mogelijkheid een kredietlijn te openen. Maar deze alternatieve financieringsbron geldt niet voor de echte starters die nog maar kort actief zijn.

Bankfiasco

De ondergang van SVB was het grootste bankfiasco sinds de kredietcrisis van 2008, hoewel deze bank naar Amerikaanse begrippen betrekkelijk klein was. Momenteel wordt in de Valley druk gediscussieerd over de interventie waarmee de Amerikaanse overheid het financiële systeem beschermt. Wagemans, co-auteur van het boek ‘Het geheim van Silicon Valley’, noteerde een aantal karakteristieke reacties. Een daarvan: ‘Kleine banken worden nu ook geholpen. Dus het socialisme voor de rijken en kapitalisme voor de armen.' En: ‘Dit zet een precedent voor het risicovol opereren van kleine banken omdat de overheid toch altijd bijspringt. Kop is winnen en munt is winnen.’

Volgens Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association (DSA), hebben Nederlandse startups die niet in Californië zitten, de afgelopen dagen weinig gevaar gelopen. Wel weet hij dat een aantal techstartups met Nederlandse oprichters afgelopen vrijdag toen de run op de bank een hoogtepunt bereikte, met dichtgeknepen billen zaten. Op het laatste moment probeerden zij al dan niet met succes nog gelden van SVB naar andere rekeningen over te maken. ‘Het was een interessante dag,’ zegt Burm. 'Maar het gevoel overheerste dat het allemaal goed zou komen.' Ook verwacht hij niet dat dit het investeringsklimaat zal beïnvloeden. Scale-ups worden sinds vorig jaar sowieso al wat minder hoog gewaardeerd.

Deconfiture

Michael Dooijes, Startup Liaison USA bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt geschrokken te zijn van de deconfiture van SVB en de gevolgen die dit kan hebben voor de bredere startup-gemeenschap. SVB ondersteunde actief diverse accelerators en incubators van Nederlandse komaf. De bank hield als een van de weinigen rekening met het risicoprofiel van jonge techbedrijven. SVB was ook voorloper op het gebied van venture debt, waarbij de bank co-financiert met rondes van venture capital verstrekkers. In Nederland zijn banken niet zo ver.


Belangrijk ook is dat SVB zijn uitgebreide netwerk in de Valley openstelde voor Nederlandse startups die hun business willen opschalen naar de VS. Dankzij SVB hebben Nederlandse ondernemers toegang kunnen krijgen tot limited partnerships en venture capital-bedrijven in de VS, aldus Dooijes. Volgens hem was de band met Holland in the Valley en ScaleNL warm. Dooijes: ‘Jammer dat het zo gelopen is. Door het wegvallen van SVB missen we een belangrijke partner en zullen op zoek gaan naar andere partners die net zo goed vertegenwoordigd zijn in het lokale startup ecosysteem.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7481568). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures Start-ups

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.