Managed hosting door True

Soepele regels voor niet-Europees startup-talent

 

start-up

Startups kunnen eenvoudig niet-EU-personeel aantrekken. Door een nieuwe regeling hoeven ze niet te voldoen aan de relatief hoge salariseis van bestaande kennismigrantenregelingen. Dat moet de komst van expertise uit landen als India, de VS, Brazilië en de Oekraïne naar Nederlandse startups vergroten.

Sinds 1 juni kunnen startups via de regeling een aanvraag indienen voor het aantrekken van kennismigranten van buiten de EU. In de eerste week zijn er vijf aanvragen binnengekomen. Startup-belangenorganisatie Techleap verwacht dat het aantal flink zal groeien.

Het minimaal vereiste salaris gaat omlaag en dat was hard nodig, stelt Marloes Mantel, directeur talent bij Techleap. Voor een kenniswerkers verblijfsvergunning moeten bedrijven een medewerker van buiten de EU minimaal 4500 euro bruto per maand betalen. Voor werknemers tot dertig jaar is dat 3299 euro. Mantel: ‘Voor startups zijn die bedragen vaak nog onhaalbaar. Ook sluiten ze niet aan bij de beloningsstructuur die deze startende ondernemingen hanteren voor hun personeel.’ Het gaat meestal om lagere salarissen in combinatie met aandelen in het bedrijf.

Geen diploma-eis

"Startups vinden vaardigheden belangrijker dan diploma's"

Om het aantal developers, webanalisten en technisch specialisten op te krikken, kunnen Nederlandse startups nu gebruik maken van de nieuwe verblijfsregeling voor essentieel startup-personeel. Sinds deze maand zien de spelregels er anders uit. Ook het aandeel dat de medewerker krijgt in de onderneming wordt meegerekend in de salariseis. Dat opent voor veel startups de weg om kennismigranten aan te trekken. 

De oude regeling voor een verblijfsvergunning voor startuppersoneel was vooral gericht op buitenlandse oprichters, die moesten minimaal vijftien procent van de aandelen in bezit hebben. ‘Het overgrote deel van de buitenlandse kenniswerkers haalt dit percentage niet en komt hiervoor dus ook niet in aanmerking’, aldus Rutger de Graaf, coördinator bij RVO. In de nieuwe regeling volstaat een aandeel van een procent (zie kader). 

In de nieuwe regeling is ook aan het gezin van de kennismigrant gedacht. Echtgenoten en kinderen mogen voortaan sneller mee en kunnen zich dan ook in Nederland vestigen. ’Daarnaast heeft de overheid geen diploma-eis voor deze regeling. Dat sluit aan bij de manier waarop startups denken over talent. Ze vinden vaardigheden vaak belangrijker dan papieren.


Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor de verblijfsvergunning voor essentieel startup-personeel zijn:

  • De werknemer gaat werken in loondienst bij een startend en innovatief bedrijf.
  • Er werken maximaal vijftien werknemers bij het bedrijf.
  • Maximaal vijf buitenlandse werknemers van de start-up krijgen een verblijfsvergunning essentieel startup-personeel.
  • De werknemer krijgt een salaris van minimaal het verlaagde salariscriterium voor kennismigranten.
  • De werknemer krijgt een medewerkersparticipatie van minimaal een procent in de startup-onderneming. Deze wordt gegeven in de vorm van aandelenopties, certificaten van aandelen of aandelen zonder stemrecht.

Bron IND.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7195277). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×

Ontvang gratis de nieuwste Computable 100

Doe mee aan het Computable 100 onderzoek!