Managed hosting door True

NWO pompt 1,95 miljoen in mobiliteitslab TU Delft

Onderdeel van totale subsidie van 17,9 miljoen voor wetenschappelijke apparatuur

 

Groeikapitaal

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert 1.950.000 euro in het ‘Urban Mobility Observatory’ (UMO) van de TU Delft. Dit is een samenhangend systeem van sensoren en ict-infrastructuur om verkeersstromen te kunnen observeren, en data uit verschillende typen metingen te kunnen combineren. De subsidie is onderdeel van een totale kapitaalinjectie van 17,9 miljoen voor wetenschappelijke apparatuur binnen zeven projecten.

In het Delftse UMO worden allerlei soorten verkeers-, transport- en mobiliteitsdata verzameld, opgeslagen en beschikbaar gemaakt voor onderzoek naar mobiliteit en transport in geürbaniseerde regio’s.

Digitalisering en data-analyse

De investering valt binnen het programma ‘Investeringen in NWO-groot’. De projecten zijn uiteenlopend van aard. Zo betreft een van de projecten het digitaliseren, verrijken en doorzoekbaar maken van de zogenaamde ‘resoluties’ van de Nederlandse Staten-Generaal uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw. Een ander project gaat onderzoeken hoe nieuwe ultrageluid-technologie en data-analysetechnieken gebruikt kan worden om een sprong voorwaarts te maken in het bestuderen van hersenactiviteiten. Het Europese observatorium voor zwaartekrachtgolven Virgo krijgt een upgrade van apparatuur waarmee het aantal waargenomen veroorzakers van zwaartekrachtgolven kan worden verachtvoudigd.

Selectieprocedure

NWO ontving 24 aanvragen voor het programma Investeringen NWO-groot. De aanvragen zijn door een adviescommissie met wetenschappers uit verschillende disciplines beoordeeld. De commissie heeft de voorstellen beoordeeld op basis van verschillende criteria, zoals de wetenschappelijke component, de innovatiekracht, de technische aspecten en de zakelijke kant. Zeven projecten hebben uiteindelijk een subsidie ontvangen. De toegekende NWO-bijdrage varieert van ongeveer 1,5 tot 3,5 miljoen euro.

De volgende ronde Investeringen NWO-groot gaat naar verwachting in het najaar 2019 van start.

De zeven gesubsidieerde projecten

Cube - Center for Ultrasound Brain bij het Erasmus Ziekenhuis
In het nieuwe centrum ubeE willen wetenschappers met een nieuw soort echografie de doorbloeding van de hersenen beter zichtbaar maken. Subsidie: 2.483.000 euro.

Verbetering telescoop
De telescoop Lofar, de Low Frequency Array, is uniek goed geschikt om laagfrequente radiogolven te detecteren. Dupllo (Digital Upgrade for Premier Lofar Low-band Observing) zal de gevoeligheid en de potentie voor ontdekkingen van Lofar sterk verbeteren op de allerlaagste frequenties. Hierdoor zijn volgens de betrokkenen diepe observaties mogelijk op het universum. Subsidie: 3.450.000 euro.

Zwaartekrachtgolvenobservatorium
Subsidie voor Virgo, het Europese zwaartekrachtgolvenobservatorium in het Italiaanse Pisa. Subsidie: 3.520.000 euro. 

Optimalisatie supermicroscoop
De deeltjesversneller van de European Synchrotron Radiation Facility kan röntgenstraling produceren die honderd miljard keer krachtiger is dan de röntgenapparatuur die wordt gebruikt in ziekenhuizen. Die straling maakt de constructie mogelijk van een supermicroscoop die de positie en het type atomen kan registreren in vaste stof en levend materiaal. Met een nieuwe generatie van detectoren en speciale meettechnieken wordt deze microscoop geoptimaliseerd. Subsidie: 1.530.000 euro.

Digitalisering resoluties
De zogenaamde resoluties (besluiten, red) van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden worden gedigitaliseerd. Subsidie: 2.500.000 euro.

Nieuwe deeltjesdetector
Nieuwe detector om onderzoek te doen naar zogenaamde subatomaire deeltjes die de allerhoogste energie bevatten. De interactie van deze deeltjes met de aardatmosfeer is ook een uniek laboratorium voor deeltjesfysica bij extreme energie. Subsidie: 2.500.000 euro.

Mobiliteitslaboratorium UMO
Het ‘Urban Mobility Observatory’ is een samenhangend systeem van sensoren en ict-infrastructuur om verkeersstromen te kunnen observeren, en data uit verschillende typen metingen (camera’s, mobiele telefoon, enquêtes et cetera) te kunnen combineren. Subsidie: 1.950.000 euro.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6468384). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU Delft

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.