Managed hosting door True

CCB waarschuwt voor quishing

 

Via zijn platform Safeonweb waarschuwt het CCB (Centrum voor Cybersecurity België) voor het toenemende gevaar van quishing, een vorm van phishing met qr-codes.

‘Quishing’, een samentrekking van ‘qr-code’ en ‘phishing’, is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs hun slachtoffers aanmoedigen hun qr-codes te scannen. Deze codes leiden de slachtoffers vervolgens door naar phishingwebsites of voeren kwaadaardige programma's uit.

Eerst genereert de cybercrimineel een kwaadaardige qr-code. De crimineel stuurt de code naar potentiële slachtoffers via e-mail, chats of berichten op sociale media. ‘Vaak ziet het eruit als iets aantrekkelijks of noodzakelijks, zoals kortingen in een populaire winkel of een hoognodige update voor je apparaat’, klinkt het bij Safeonweb. Vervolgens scant het nietsvermoedend slachtoffer de qr-code met zijn smartphone, een procedé dat sinds de coronapandemie ingeburgerd is. Het slachtoffer wordt vervolgens naar de kwaadaardige website gestuurd of er wordt malware gedownload op het toestel.

Naast via mail plaatst de crimineel de qr-code vaak op een openbare plaats. Al zijn er al veel dubieuze qr-codes verstuurd via mail. Safeonweb maakt melding van valse qr-codes in mails uit naam van hr-bedrijven Acerta en Liantis. Ook vanuit Engie vertrokken zogezegd al mails met valse qr-codes. Maar telkens zaten er cybercriminelen achter het klavier.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7567815). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.