Managed hosting door True

Cryptografie-expositie stelt unieke Enigma's ten toon

 

Een Enigma-codeermachine

Het Crypto Museum uit Eindhoven en de Stichting CVD&T organiseren voor de vierde keer een tentoonstelling over cryptografie en geheime communicatie. De expositie, Secret Communications 4 genaamd, is dit najaar op een aantal weekenden in Duivendrecht te bezoeken. Er zijn zeldzame cryptografische machines te zien, zoals de beroemde Duitse Enigma waarvan verschillende typen worden getoond.

Op de expositie zijn zes verschillende typen van de Duitse codeermachine Enigma te zien. Eén daarvan – de Enigma G – is nieuw in de collectie.

Daarnaast is er ruime aandacht voor één van de grootste spionageschandalen van de afgelopen vijftig jaar: Operatie Rubicon. In deze geheime operatie kochten de Duitse inlichtingendienst BND en de Amerikaanse CIA in 1970 in het diepste geheim de grootste producent van cryptomachines voor de civiele markt, het Zwitserse bedrijf Crypto AG. Ze gebruikten het om meer dan 130 landen te bespioneren.

Onkraakbaar

Lichtsprechgerät, Stasi

Lichtsprechgerät van de Stasi.

Ook is er op de tentoonstelling Secret Communications 4 aandacht voor optische vormen van geheime communicatie, zoals het Lichtsprechgerät dat door de Oost-Duitse Stasi werd gebruikt om onbespied met agenten aan de andere kant van de Berlijnse muur te communiceren.

Verder is zien hoe tijdens de Koude Oorlog de enige echt onkraakbare code - het one-time pad - werd gebruikt op de hotline tussen Washington en Moskou om een Derde Wereldoorlog te voorkomen. Compleet met live-demonstraties.

De organisatoren, het Crypto Museum uit Eindhoven en het Centrum voor Duitse Verbindingen een Aanverwante Technologieën (CVD&T), een privémuseum van Arthur Bauer in Duivendrecht, zijn non-profitorganisaties. De toegang is gratis. Er lopen conservatoren rond die tekst en uitleg kunnen geven.

Openingsdagwn

Secret Communications 4 is te te bezoeken op:

• Zaterdag 23 september 2023

• Zondag 24 september 2023

• Zondag 15 oktober 2023

• Zaterdag 11 november 2023

• Zaterdag 2 december 2023

• Zondag 3 december 2023

• Zondag 17 december 2023

De deuren zijn geopend van 10:00 tot 17:00. Adres: Kloosterstraat 25, 1115 BJ Duivendrecht (bij Amsterdam, Nederland).

Voor meer informatie: www.cryptomuseum.com

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7546883). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.