Managed hosting door True

Nederlandse massaclaim tegen dataschrapen Avast

 

De Nederlandse stichting Cuic begint een massaclaim tegen Avast, een internationale producent van antivirus- en beveiligingssoftware. De organisatie claimt dat het Tsjechische bedrijf de privacywetgeving heeft geschonden door gegevens van gebruikers zonder toestemming door te verkopen aan derden via dochteronderneming Jumpshot.

Avast en submerk AVG Antivirus verzamelden stiekem verschillende gegevens, waaronder gevoelige informatie zoals seksuele voorkeuren, gezondheid en religieuze overtuigingen. De data werden vergaard aan de hand van het surfgedrag van de gebruiker en het kijkgedrag op sociale media als YouTube, Instagram en Facebook.

De datavergaring gebeurde gedurende vijf jaar en werd pas begin 2020 stilgelegd nadat internationale nieuwsmedia ervan lucht kregen. De Tsjechische privacywaakhond stelde een onderzoek in.

Genoegdoening

Voor deze rechtszaak werkt Cuic samen met stichting Privacy First, schrijft het AD. Door een schadevergoeding voor gedupeerde consumenten te eisen, wil de organisatie zowel genoegdoening bieden als een voorbeeld stellen voor andere bedrijven die privacy niet als essentiële factor beschouwen. Het doel is om bedrijven bewust te maken van het belang van toestemming en transparantie bij het gebruik van gebruikersgegevens.

Gebruikers die tussen mei 2015 en 30 januari 2020 antivirussoftware van Avast hebben gebruikt, evenals bepaalde browsers en browserextensies, worden opgeroepen om zich aan te melden bij de rechtszaak om de kans op een schadevergoeding te vergroten.

Collectieve rechtszaken

Cuic (Consumers United In Court) is een Nederlandse stichting die collectieve rechtszaken voert tegen partijen die het recht op gegevensbescherming schenden. De organisatie wordt gerund door privacyconsultants en juristen. De Nederlandse oud-politicus en privacystrijder Kees Verhoeven is er de voorzitter van de raad van toezicht.

Avast nam de Amerikaanse startup Jumpshot in 2013 over voor zijn technologie om de pc-prestaties te verbeteren door het weren van ongewenste bestanden en overbodige werkbalken. Avast zelf werd in 2021 overgenomen door zijn Amerikaanse concurrent NortonLifeLock, het vroegere Symantec.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7531840). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.