Managed hosting door True

Chinese cyberspionage loopt spuigaten uit

 

De Chinese (cyber)spionage in Nederland loopt de spuigaten uit. De militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD) signaleert een niet aflatende stroom Chinese cyberaanvallen. Onlangs nog probeerden hackers uit dat land binnen te dringen in het netwerk van de Nederlandse overheid.

Het jaarverslag van de MIVD schetst een onthutsend beeld van de agressieve manier waarop de regering in Beijing bezig is Nederland te ondermijnen. Nederlandse (defensie)bedrijven en kennisinstellingen zoals universiteiten zijn op grote schaal doelwit van Chinese spionage. Dit geldt met name voor de halfgeleiderindustrie, kwantumtechnologie, lucht- en ruimtevaart en maritieme industrie.

China steelt wapenontwerpen. Het land zendt ook grote aantallen talentvolle Chinese studenten en professionals naar Nederland om kennis te ‘halen’. Sommige promovendi krijgen opdrachten vanuit Beijing mee om naast hun wetenschappelijke werk ook militaire doelen te dienen. De MIVD heeft vastgesteld dat academische samenwerking met Chinese promovendi het risico met zich meebrengt dat Nederlandse kennis bijdraagt aan de opbouw van de Chinese krijgsmacht.

De MIVD concludeert dat de dreiging die uitgaat van het Chinese leger, groot is. De dienst waarschuwt dat in China civiele bedrijven en onderwijsinstellingen nauw verweven zijn met het leger. In de praktijk valt tussen deze twee werelden nauwelijks onderscheid te maken. Dit maakt de uitvoering van het Nederlandse exportcontrolebeleid extra lastig.

Koploper

"Dat is een groot militair voordeel"

Volgens de MIVD investeert China extreem veel geld in militaire toepassingen van kunstmatige intelligentie, quantumcomputers en quantumsensoren. ‘Deze investeringen zijn bijna niet te evenaren door het westen’, aldus het jaarverslag. Een voorbeeld van zo’n 'dual use'-toepassing is een netwerk van quantum-communicatiesatellieten. De Chinese Academy of Sciences werkt aan zo’n netwerk waarmee China uiteindelijk naar een wereldwijde dekking streeft.

De Chinezen ontwikkelen quantum-communicatienetwerken in de ruimte met wereldwijde dekking en wil hier koploper worden. Daarvoor worden onder andere satellieten gebruikt waarbij ook nadrukkelijk naar de militaire toepassing wordt gekeken. Door kwantumcommunicatie kun je sneller, veiliger en wereldwijd communiceren. Deze vorm van communicatie is moeilijker om te intercepteren. Dat is een groot militair voordeel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7496156). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.