Managed hosting door True

DTC waarschuwt voor einde Windows 8.1

 

Het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van EZK waarschuwt bedrijven voor het einde van Windows 8.1 en Windows Server 2012. De besturingssystemen krijgen vanaf 2023 geen nieuwe software-updates meer om kwetsbaarheden en bugs te verhelpen. Het advies luidt om de systemen te upgraden naar een versie die nog wel wordt ondersteund, bij voorkeur Windows 11 en Windows Server 2022.

Microsoft staakt de ondersteuning van Windows 8.1 per 10 januari 2023 en die van Windows Server 2012(R2) per 10 oktober 2023. De producten zijn aan het eind van hun levenscyclus beland. Dit brengt beveiligingsrisico's met zich mee voor organisaties die de systemen blijven gebruiken, waarschuwt het DTC.

Bij het upgraden naar een recentere versie van de besturingssystemen dienen organisaties goed te kijken naar de licenties en compatibiliteit van de overige software die in gebruik is, en naar de vereisten van de gebruikte hardware. In plaats van Windows 11 is Windows 10 volgens het DTC een goed alternatief. Deze versie wordt tot 14 oktober 2025 ondersteund door Microsoft.

In tegenstelling tot bij het besturingssysteem voor laptops en desktops, geeft Microsoft bij Windows Server 2012 de mogelijkheid om tegen betaling nog maximaal drie jaar na 10 oktober 2023 belangrijke beveiligingsupdates te ontvangen.

Bundeling

Het Digital Trust Center (DTC) is een van de Nederlandse overheidsinstellingen die informeren over cybersecurity. De twee andere zijn het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP).

Het is de bedoeling dat DTC, NCSC en CSIRT-DSP vanaf 2026 samen één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt vormen, onder de noemer NCSC. De nieuwe instelling gaat alle organisaties in Nederland - groot of klein, publiek of privaat, vitaal en niet-vitaal - van passende informatie en kennis voorzien. Daarmee is een langgekoesterde wens van het bedrijfsleven ingewilligd. Niet-vitale bedrijven kampen momenteel een informatieachterstand.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7453442). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.