Managed hosting door True

Elektronische en aangetekende post even betrouwbaar

 

Het digitaal verzenden van stukken biedt niet precies dezelfde waarborgen als aangetekende verzending per fysieke post. Toch kennen beide vormen van verzending een vergelijkbaar beschermingsniveau.

Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) stelt dit naar aanleiding van vragen van het Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski (VVD). De kwestie kwam aan de orde tijdens een debat over de behandeling van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer.

Volgens de minister zijn de aangetekende verzending per fysieke post en het elektronisch bestuurlijk verkeer zodanig verschillend dat waarborgen bij de ene vorm niet één-op-één zijn te vertalen naar waarborgen bij de andere vorm. Wel is bij beide vormen voldoende verzekerd dat de verzending van berichten meestal probleemloos zal verlopen. Indien zich onverhoopt een probleem voordoet bij de verzending, zijn er in beide stelsels voldoende aanknopingspunten om te bepalen wat dan de status is van het bericht.

Bij het gebruik van een berichtenbox zijn verzending en ontvangst aan te tonen met behulp van de log-gegevens. De ontvanger krijgt een notificatie als er een bericht voor hem is geplaatst (of het bericht dat notificaties niet meer zijn te bezorgen). Het niet reageren hierop komt voor rekening van de ontvanger.

Bounced

Bij verzending langs een andere elektronische weg krijgt de ontvanger een ontvangstbevestiging als het bericht is aangekomen. Als de overheid via e-mail verzendt, wordt de ontvangst in de regel niet bevestigd, maar als het bericht niet is te bezorgen (‘bounced’), wordt daarvan automatisch bericht ontvangen.

Officiële elektronische berichten van de overheid worden doorgaans geplaatst in de berichtenbox van MijnOverheid. Het tijdstip van ‘bezorgen’ wordt daarbij vastgelegd en is daarmee gemakkelijk te bewijzen. Problemen doen zich voor als iemand te laat in de berichtenbox kijkt en daarmee niet tijdig op het bericht heeft gereageerd. Na het plaatsen van een bericht moet de overheid daarom binnen 48 uur aan de geadresseerde opnieuw een notificatie sturen, tenzij deze heeft laten weten geen notificaties te willen ontvangen.

Bewijslast

Als blijkt dat de notificatie niet is bezorgd, dient deze nogmaals te worden verzonden of spant het bestuursorgaan zich in om geadresseerde langs andere weg te informeren over het niet kunnen bezorgen van de notificatie. Ook moet worden gewezen op de maatregelen die iemand kan nemen om kennisgevingen te ontvangen.

De bewijslast van verzending en ontvangst van berichten met behulp van een berichtenbox berust bij het bestuursorgaan. Geadresseerden hebben recht op een afschrift van de log-gegevens. Als de notificatie niet is verzonden of buiten schuld van de geadresseerde niet is ontvangen, wordt de overschrijding van een termijn de geadresseerde niet tegengeworpen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7413578). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.