Managed hosting door True

Politie arresteert drie EncroChat-verdachten

 

De politie heeft in Nederland drie personen aangehouden die verdacht worden van witwassen bij berichtendienst EncroChat. Dat netwerk voor het versleutelen van berichten kon op de grote belangstelling van criminelen rekenen. In 2020 kraakte de Franse en Nederlandse politie het systeem waarna agenten de berichten van criminelen inkijken.

Afgelopen week zijn in verschillende landen meerdere aanhoudingen verricht, waaronder drie in Nederland. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie aan de NOS.

De aangehouden personen zouden geld hebben witgewassen. Het OM wil vanwege het lopende onderzoek geen verdere mededelingen doen. De verdachten zitten zeker twee weken vast.

EncroChat, waarop gebruikers met geprepareerde telefoons versleutelde berichten konden versturen, werd in 2020 gehackt door de politie. Daardoor zouden ze een aantal ernstige delicten zoals afrekeningen in het criminele circuit hebben voorkomen. 

PGP

Advocaten uitten eerder kritiek op de omgekeerde bewijslast waarbij de politie zonder directe verdenking in een databerg kan speuren naar strafbare feiten. Volgens de politie vindt die speurtocht plaats volgens strenge regels en alleen na toestemming van een rechter, waarbij er een verdachte in beeld is.

In een eerdere rechtszaak over de versleutelde berichtendienst, ook wel pretty good privacy (pgp) genoemd, oordeelde de rechter dat het bewijs uit het EncroChat-netwerk rechtsgeldig is

De verwachting is dat er de komende jaren nog vele aanhoudingen zullen volgen na het napluizen van EncroChat en vergelijkbare versleutelingsdiensten zoals Ennetcom en PGP Safe. EncroChat zou voordat het werd opgerold door de politie rond de 12.000 gebruikers in Nederland hebben gehad.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7378454). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.