Managed hosting door True

KPN en Breens regelen soc voor onderwijs

 

Ict-beveiliger KPN Security gaat een samenwerking aan met Breens Network, ict-organisatie voor het onderwijs. De twee bundelen hun kennis om onderwijsinstellingen inzicht te geven in hun ict-kwetsbaarheden en hoe zij de cyberweerbaarheid kunnen vergroten. Als onderdeel van de samenwerking tuigen ze een 24/7 security operations center (soc) op en vergemakkelijken ze de rapportages naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OC&W).

De samenwerking is volgens de twee partijen een concrete invulling van de oproep van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Inspectie van het Onderwijs om de digitale weerbaarheid van de onderwijssector te vergroten.

In september 2021 riep toenmalig demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven de sector op tot continue bewaking van hun systemen en werk te maken van de weerbaarheid. De Inspectie constateerde kort daarvoor dat de ict-beveiliging in het onderwijs ondermaats was.

Thuisonderwijs en digitalisering

De dreigingen zijn de afgelopen jaren toegenomen, onder meer door alle thuiswerk en thuisonderwijs door de coronapandemie en door de verdere digitalisering van het onderwijs. Dit heeft tot gevolg dat studenten en instellingen een interessant doelwit van hackers zijn. Criminelen kunnen onderwijsinstellingen volledig stilleggen, met alle gevolgen van dien.

Breens en KPN werken op basis van standaard bouwblokken die al aanwezig zijn in het onderwijs en bij KPN. Stapsgewijs en aan de hand van deze afzonderlijke blokken vergroten de instellingen ermee hun weerbaarheid. Het gaat onder meer om een onderwijs-specifieke ict-security-assessment en de softwaremodule detectie en oplossing ('extended detection and response'; xdr).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7378349). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.