Managed hosting door True

Populariteit wachtwoordtools neemt iets toe

 

Hoewel het gebruik van wachtwoordtools om wachtwoorden aan te maken op twee jaar tijd is verdubbeld, blijven Belgen hun wachtwoorden meestal memoriseren. Of ze schrijven de consignes ergens op.

Vorig jaar gebruikte acht procent een wachtwoordtool tegenover bijna de helft daarvan in 2019. Dat blijkt uit de jaarlijkse Cyber Barometer van AXA Partners, een onderzoek bij duizend Belgen en naar aanleiding van World Password Day op 5 mei. Een wachtwoordtool is een online-hulpmiddel dat automatisch een willekeurig wachtwoord aanmaakt en dat deze wachtwoorden ook vaak bijhoudt. Bekende namen hiervoor zijn Dashlane, Bitwarden, NordPass, KeePass, RoboForm, 1Password en LastPass.

Al is de weg nog lang, dergelijke hulpmiddelen worden dus frequenter gebruikt. ‘Meer en meer mensen gebruiken wachtwoordtools voor het aanmaken, opslaan en invullen van wachtwoorden. Daardoor hoef je maar één wachtwoord te onthouden en kan je het regelmatig vernieuwen’, stelt Joeri Marien, sales & marketing director bij AXA Partners Benelux. ‘We merken dat gebruikers meer en meer het nut van zulke tools ontdekken, zeker door de toenemende cybercriminaliteit. Op die manier maak je het hackers extra moeilijk.’

Evolutie

Vakbeurs Cybersec Europe

Op 11 en 12 mei vindt Cybersec Europe plaats. Deze Europese securityvakbeurs kan zowel fysiek in Brussel als online worden bezocht. Registreren voor een bezoek kan via www.cyberseceurope.com.

Ondanks een positieve evolutie wat betreft het gebruik van wachtwoordtools, houdt het merendeel van de Belgen hun wachtwoord nog op onveilige manieren bij. Zo geeft ruim de helft aan wachtwoorden te memoriseren. Ondanks een daling van acht procent tegenover 2019 blijft dit aandeel nog steeds aanzienlijk hoog. Een verklaring voor dit hoge aantal ligt in het aantal wachtwoorden dat Belgen gebruiken. Bijna driekwart gebruikt regelmatig tot altijd hetzelfde wachtwoord, ondanks het gevaar voor zowel datalekken als phishing.

Waar bewaart de Belg zijn wachtwoorden nog? ‘Wat vooral opmerkelijk is, is dat een derde van de Belgen zijn wachtwoorden ergens opschrijft. Dit percentage is zelfs gestegen ten opzichte van 2020 toen het nog 27 procent was’, aldus Marien. ‘We bemerken hierbij ook een verschil tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Zo geeft 45 procent van de 55-plussers aan dat ze hun wachtwoorden ergens opschrijven. Dit is aanzienlijk meer dan jongeren, waar circa twintig procent zijn wachtwoorden noteert.’
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7349551). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.