Managed hosting door True

Techverkopers verplicht om updates te leveren

 

Vanaf deze week zijn verkopers van slimme apparaten, apps, games en streamingdiensten verplicht om deze te voorzien van software- en beveiligingsupdates. De verplichting is het gevolg van Europese richtlijnen over de verkoop van goederen en levering van digitale inhoud en diensten. Toezichthouder ACM controleert op de naleving van de nieuwe regels.

De nieuwe wetgeving werd eerder door het parlement goedgekeurd. Het heeft betrekking op alle digitale apparaten en diensten die in Nederland worden verkocht aan consumenten. Verkopers zijn verplicht om de apparaten en diensten werkend en veilig te houden. Hoe lang ze verplichte updates moeten aanbieden, is geregeld op basis van proportionaliteit. Bij een duurder product hoort een langere updateverplichting dan bij een goedkoper product.

Omgekeerde bewijslast

Consumenten profiteren bovendien van een langere periode waarin de omkering van de bewijslast geldt. Als iemand binnen een jaar problemen met een aangeschaft digitaal product krijgt, moet de verkoper aantonen dat het product bij levering in orde was en het probleem is veroorzaakt door de gebruiker. Tot nu toe gold deze regel tot een halfjaar.

De nieuwe wet vereist dat het gekochte digitale product vanaf de levering moet voldoen aan wat de consument in redelijkheid mag verwachten. Is dit niet het geval, dan moet de verkoper of handelaar het gebrek repareren, een vervangend product regelen, de aanschafprijs verlagen of accepteren dat de consument de overeenkomst ontbindt en het aankoopbedrag terugkrijgt.

Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voert meer dan de helft van de Nederlander geen updates uit op hun slimme apparaten. Mensen nemen er geen tijd voor of vinden het gedoe. Door niet te updaten, worden de apparaten kwetsbaar voor cybercriminelen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7347517). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.