Managed hosting door True

CCB beraadt zich over rol Kaspersky

 

Samen met de Staatsveiligheid werkt het CCB (Centrum voor Cybersecurity België) aan een advies over het gebruik van producten van Kaspersky. Dit is belangrijk, want binnen de Belgische overheid wordt veel gebruik gemaakt van de Russische leverancier.

‘Het CCB maakt samen met Veiligheid van de Staat een evaluatie van de eventuele risico’s. Het  gezamenlijke advies zal binnenkort beschikbaar zijn’, zo antwoordt Katrien Eggers, communicatieverantwoordelijke bij CCB op de vraag over het standpunt rond Kaspersky bij de Belgische overheid. ‘Het standpunt op dit moment is nog steeds dat Kaspersky-producten betrouwbaar zijn.' Wanneer de evaluatie klaar zou zijn - en of het een kwestie van dagen, weken of maanden gaat - daar kon Eggers geen antwoord op geven.

In tegenstelling tot bij andere landen hield België zich inzake Kaspersky tot op de vlakte. ‘Maar hoe langer het conflict in Oekraïne duurt, hoe lastiger het wordt deze knoop door te hakken. Zeker omdat in ons land bij de overheid, waaronder bij de politie, veel producten van Kaspersky de ronde doen’, stelt Eddy Willems, securityevangelist bij G Data.

Uit een onderzoek dat Computable enkele jaren geleden liet uitvoeren bleek dat Kaspersky (toen met 26 procent marktaandeel) de op een na grootste partij was binnen de Belgische overheid. Dit alles is mede te danken aan het vertrouwen dat de Belgische overheid bleef hebben in de leverancier waardoor het marktaandeel als geheel kon groeien. In Nederland leverde de Russische leverancier juist marktaandeel in.

Negatief advies

Vandaag liggen door het conflict in Oekraïne de kaarten anders. Andere landen gaven al een negatief advies over Kaspersky, of verboden het simpelweg bij de overheid. ‘Ik denk aan de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Italië. Ook Polen denkt erover na en heeft al zware twijfels geuit’, oppert Willems, die vroeger zelf werkzaam was voor Kaspersky. ‘Vanuit mijn ervaring als ex-werknemer kan ik beamen dat de producten van Kasperky zijn gestoeld op sterke research’, beaamt Willems. ‘Hun producten zijn zeker betrouwbaar. De vraag is wat ze gaan doen als Vladimir Poetin hen vraagt om bepaalde handelingen uit te voeren. De producten van Kaspersky kunnen dan wel betrouwbaar zijn, Poetin zelf lijkt me dat niet.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7342130). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.