Managed hosting door True

Wetsvoorstel cyberalarm voor bedrijven goedgekeurd

 

Binnenkort wordt het mogelijk het niet-vitale bedrijfsleven gericht te informeren en te adviseren over kwetsbaarheden, dreigingen en incidenten. De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel bevordering digitale weerbaarheid bedrijven. Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) regelt daarin de informatie- en adviestaken van de overheid.

Daarmee wordt aan een langgekoesterde wens van het bedrijfsleven gehoor gegeven. Tot nog toe konden door wettelijke beperkingen alleen vitale bedrijven zoals banken en energieleveranciers worden gewaarschuwd als ze gevaar lopen. Tot ongenoegen van de Cyber Security Raad (CSR) behoort Nederland tot de weinige EU-landen waar informatie over dreigingen niet in brede kring is te delen. En dat terwijl de gevolgen van cyberincidenten groot kunnen zijn. Denk aan lege supermarktschappen of het stilvallen van industriële productie. In de ons omringende landen is dit allang geregeld.

Minister Adriaansens kondigt verder aan de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven op het gebied van digitale weerbaarheid te gaan stimuleren. In de praktijk zal het Digital Trust Center (DTC) vanuit het ministerie van EZK dit uitvoeren.

Overigens zijn het DTC en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) vorig jaar al nauwer gaan samenwerken om de digitale weerbaarheid te verhogen. Het NCSC blijft de vitale sector bedienen, terwijl het DTC de twee miljoen overige bedrijven moet informeren bij ernstige digitale dreigingen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7341999). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.