Managed hosting door True

Digital Trust Center waarschuwde bijna 300 bedrijven

 

alarm

Het Digital Trust Center (DTC) alarmeerde dit jaar al bijna driehonderd bedrijven direct bij een ernstige cyberdreiging. Daarmee is de informatiestroom richting het niet-vitale bedrijfsleven eindelijk op gang gekomen.

Tot voor kort bleef de doelgroep van 1,8 miljoen niet-vitale bedrijven verstoken van waarschuwingen, ook al wist de overheid dat bepaalde bedrijven ernstig gevaar liepen. De samenwerking tussen het DTC en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) liep lange tijd stroef. Het NCSC, dat onder het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) valt, gaf namelijk weinig informatie over cyberdreigingen door, mede omdat het DTC geen goede wettelijke grondslag had.

Inmiddels publiceert het DTC over beveiligingslekken wanneer ze ernstige dreigingen vormen voor Nederlandse bedrijven. Sinds deze zomer is de waarschuwing-service uitgebreid. Het DTC belt of e-mailt individuele bedrijven als er informatie is dat deze bedrijven gevaar lopen om gehackt te worden, of al gehackt zijn. Vanaf begin juli zijn er tien verschillende aanleidingen geweest om bedrijven te benaderen. Zo was er een lek in Microsoft Exchange Proxyshell die actief misbruikt werd. Bedrijven die hun servers niet bijtijds van een update hadden voorzien, liepen een reëel gevaar op grote schade. 

Ook het Fortinet-datalek leidde tot veel waarschuwingen. Een lijst met een grote hoeveelheid Fortine-vpn--gebruikersnamen en -wachtwoorden was in kwaadwillende handen gevallen. Met deze inloggegevens konden cybercriminelen netwerktoegang krijgen en bijvoorbeeld data stelen of een ransomware-aanval uitvoeren.  

Overwogen wordt de 'waarschuwingsdienst' te automatiseren. Dan kunnen duizenden bedrijven tegelijk worden gewaarschuwd. Het DTC onderzoekt momenteel hoe schaalbaar deze dienst kan worden. Een jaar lang wordt hiertoe een proef gedaan met 56 bedrijven. Het DTC vormt onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Koninkrijksrelaties (EZK)..

AAN

Eind september meldde een groot aantal internetgerelateerde organisaties, verenigd in het Anti Abuse Netwerk (AAN), nog dat het binnen enkele maanden een gezamenlijk platform wil optuigen dat het bedrijfsleven waarschuwt bij cyberkwetsbaarheden. Reden voor de oprichting is dat het de initiatiefnemers te lang duurt eer de overheid de informatiedeling goed heeft geregeld.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7277151). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.