Managed hosting door True

KPMG: wachtwoordvrij werken is nog ver weg

 

Werken zonder wachtwoord blijft toekomstmuziek. Obstakels als de digitale complexiteit van systemen en bedenkingen bij beleidsmakers remmen een snelle overgang naar nieuwe identificatiemogelijkheden. Het duurt nog zeker twee jaar voordat ‘wachtwoordvrij werken’ de standaard wordt.

Dat stelt KPMG. ‘Hoewel 78 procent van de Nederlandse werkgevers toewerkt naar een wachtwoordvrije omgeving, denkt 56 procent van de beleidsmakers op het gebied van ict, hr en financiën dat niet eerder dan in 2024 te bereiken', aldus de onderzoekers. De grootste obstakels zijn de digitale complexiteit van systemen en het draagvlak voor veilige alternatieven zoals vingerafdrukken, irisscans en andere biometrische oplossingen.

De onderzoekers legden in een tijd waarin thuiswerken de norm is het vergrootglas op wachtwoorden en identificatie. ‘Het gebruikersgemak plus het voorkomen van productiviteitsverlies zijn de belangrijkste drijfveren op weg naar een wachtwoordvrije omgeving’, stellen ze vast.

Tot nu toe heeft drie procent van de Nederlandse bedrijven met meer dan 250 medewerkers een wachtwoordvrije werkomgeving, blijkt uit het onderzoek.

Plannen

Een krappe zestig procent van de ondervraagde organisaties geeft aan dat er plannen zijn om tot een wachtwoordvrije omgeving te komen. Waar overheidsinstanties alleen een wachtwoordvrije werkomgeving willen realiseren voor medewerkers, hebben zorgverleners, dienstverleners en handel- en productiebedrijven dat ook op hun wensenlijstje staan voor klanten en leveranciers.

KPMG: ‘Dankzij het toegenomen thuiswerken en daarmee de verdergaande digitalisering in het onderlinge contact met klanten, medewerkers en leveranciers wordt identiteits- en toegangsbeheer steeds belangrijker.’ Ze wijzen erop dat cyberincidenten op de loer liggen nu medewerkers vaker vanuit huis inloggen op bedrijfsnetwerken en digitaal samenwerken met externe partijen.

Obstakels

"Wachtwoorden zijn een achterhaalde verdedigingsstrategie"

Met name privacybescherming (40 procent), wantrouwen bij medewerkers (35 procent), gegevensverlies (33 procent) en betrouwbaarheid van technologie (32 procent ) staan de inzet van vingerafdrukken of stem- en gezichtsherkenning als mogelijke alternatieven voor wachtwoorden in de weg.

KPMG: ‘De zorg over privacy bij de inzet van biometrie is begrijpelijk. Als je wachtwoord bekend wordt, kun je dat vrij eenvoudig en snel wijzigen. Tegelijkertijd moeten we helaas constateren dat wachtwoorden een achterhaalde verdedigingsstrategie zijn.’ Volgens de onderzoekers is tachtig procent van de cyberaanvallen gerelateerd aan slechte wachtwoorden en kost het tijd om draagvlak voor nieuwe toegangstechnologie zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning te realiseren en de betrouwbaarheid te waarborgen.

Over het onderzoek

Het KPMG-onderzoek over de status van identiteits- en toegangsbeheer onder meer dan tweehonderd bedrijven met meer dan 250 medewerkers vond dit najaar plaats. Respondenten zijn beleidsmakers op het vlak van it, hr en finance en afkomstig uit de sectoren overheid, zorg, handel, industrie en zakelijke dienstverlening zoals banken en verzekeraars.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7275230). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPMG

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.