Managed hosting door True

Multi-factorauthenticatie niet populair bij it-managers

 

Hoewel het aantal cyberaanvallen hand over hand toeneemt, blijven it-managers in EMEA terughoudend in het toepassen van multi-factorauthenticatie (mfa). Bedrijven blijven daardoor gevoelig voor phishing-aanvallen. Dit blijkt uit het jaarlijkse 'Cyber Readiness Report' van de Zwitsers-Singaporese it-beveiliger Acronis.

Het rapport van Acronis is gebaseerd op de resultaten van een onderzoek onder 3600 it-managers en thuiswerkers bij kleine en middelgrote bedrijven in achttien verschillende landen, waaronder Nederland. Een van de onderzoeksresultaten is dat drie op de tien bevraagde bedrijven aangeeft minstens één keer per dag het doelwit van een cyberaanval te zijn. Slechts twintig procent zegt geen enkele keer zijn aangevallen, terwijl dat percentage in 2020 nog 32 procent was. Met andere woorden: het aantal aanvallen neemt toe.

Gezien dit beeld zou een versnelling in het gebruik van beveiligingsmaatregelen een logisch gevolg zijn. Maar die verwachting komt maar ten dele uit. Zo gebruikt bijna de helft van de it-managers (47 procent) uit het onderzoek geen multi-factorauthenticatie (het gebruik van meerdere verificatietools, zoals tweefactorverificatie), waardoor bedrijven kwetsbaar blijven voor phishing-aanvallen. Acronis noemt een aantal mogelijke redenen voor deze trage ingebruikname: of de technologie is te ingewikkeld, of onnodig, of de meest gebruikte platforms bieden nog geen mfa-functionaliteit.

Vals gevoel

Verder heeft volgens de studie 53 procent van de bevraagde bedrijven een vals gevoel van veiligheid als het gaat om aanvallen op toeleveringsketens. Ondanks het voorpaginanieuws over de aanvallen op vertrouwde softwareleveranciers, zoals Kaseya of SolarWinds, meent meer dan de helft van de it-managers dat het gebruik van 'bekende, vertrouwde software' voldoende bescherming biedt. En precies om die reden vormen ze een makkelijk doelwit, aldus Acronis.

Wel ziet de it-beveiliger dat de vraag naar antivirusoplossingen is gegroeid met 30 procent, van 43 procent vorig jaar naar 73 procent in 2021. En dan met name de vraag naar oplossingen met een geïntegreerde functie voor back-up/noodherstel.

Ook de vraag naar kwetsbaarheidsbeoordelingen en patchbeheer nam fors toe, van 26 procent in 2020 naar 45 procent dit jaar. Dit kan deels worden toegeschreven aan het grotere aantal kwetsbaarheden dat dit jaar werd ontdekt in cruciale software-implementaties, zoals Microsoft Exchange Servers, Chrome-browsers of Apache-webservers.

Achter de feiten aan

Het is daarom volgens de Acronis-vorsers geen verrassing dat de vraag naar betere en veiligere externe monitoring- en beheertools is verdrievoudigd, van 10 procent in 2020 naar 35,7 procent dit jaar. Nu thuiswerken wordt gezien als een normale manier van werken dienen it-managers een breed scala aan externe apparaten te kunnen monitoren en beheren.

In algemene zin constateert Acronis dat bedrijven nog steeds achter de feiten aanhollen vanwege de toenemende complexiteit van hun it-infrastructuren 'Cybercriminaliteit is een geoliede machine. Voor elke stap die bedrijven nemen, hebben criminelen er al drie gezet. Slechts een klein aantal bedrijven heeft de tijd genomen om hun it-stack te moderniseren met geïntegreerde gegevensbeveiliging en cyberbescherming', aldus Candid Wuest,  hoofd van de Cyber Protection Research-afdeling van het it-beveiligingsbedrijf.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7263827). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.