Managed hosting door True

Kabinet verhoogt budget AP niet; Wolfsen verbijsterd

Prinsjesdag 2021

 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijft vleugellam. De privacywaakhond moet het ook in 2022 doen met een schamele vijfentwintig miljoen euro, evenveel als in 2021.

Dat blijkt uit de Miljoenennota. AP-voorzitter Aleid Wolfsen is verbijsterd over de geringe armslag die zijn instelling van het kabinet krijgt. ‘Dit is zeer zorgelijk. Wij kunnen al jaren ons werk niet goed genoeg doen, simpelweg omdat we te weinig mensen hebben. Maar in plaats van een verhoging, wordt ons budget bevroren’, aldus een woedende Wolfsen in een verklaring. Hij beweert ten minste het viervoudige nodig te hebben. Een bedrag van honderd miljoen euro is volgens hem vergelijkbaar met wat andere Nederlandse toezichthouders krijgen.

Tot zijn verdriet gaat het kabinet hiermee tegen de wens van de Tweede Kamer in. Dit jaar nog werden twee moties aangenomen om het budget van de AP te verhogen. Het budget van vijfentwintig miljoen euro, en een personeelsbestand van zo’n 180 arbeidsplaatsen, is te weinig om goed toezicht te kunnen houden op de bescherming van persoonsgegevens, concludeerde ook KPMG in een rapport. Volgens dat rapport moet de AP tot 2025 groeien naar een organisatie met 470 fte.

Te weinig

Wolfsen: ‘Het kabinet zegt graag een nieuwe bestuurscultuur te willen, en een versterking van de tegenmacht, om drama’s als de Toeslagenaffaire in de toekomst te voorkomen. De AP is één van die tegenmachten. En die tegenmacht kun je niet versterken met alleen mooie woorden. Daar hoort een passend budget bij, zoals de Tweede Kamer ook heeft gevraagd.’

De onderfinanciering heeft volgens de AP ernstige gevolgen: burgers en bedrijven zijn hiervan de dupe. Wolfsen: ‘Slachtoffers van privacy-overtredingen die bij ons aankloppen voor hulp, moeten wij mededelen dat er helaas nog zo’n tienduizend wachtenden voor hen zijn. Ook ondernemers krijgen niet de ondersteuning door voorlichting die nodig is om ongelukken te voorkomen. 

Internationale bedrijven moeten vijf jaar wachten tot we hun zogenoemde ‘BCR’ (Binding Corporate Rules), hun privacyplannen, hebben goedgekeurd. Dat brengt ze in problemen, aldus de AP-baas. 'Ook kunnen wij datalekken onvoldoende onderzoeken. En het toezicht op algoritmes komt door ons gebrek aan capaciteit onvoldoende van de grond, met alle risico’s van dien: discriminatie, uitsluiting en schending van de rechten van burgers. Deze ellende kunnen wij oplossen, als we genoeg mensen hebben.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7247544). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.