Managed hosting door True

Paspoortdata 1400 Gelderse ambtenaren gestolen

 

Provinciehuis Gelderland in Arnhem.

Cybercriminelen hebben bij een cyberaanval op een ict-leverancier van de provincie Gelderland de personeelsdossiers van 1400 ambtenaren buitgemaakt. Daarin staan ook paspoortgegevens. Om identiteitsfraude te voorkomen, adviseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de ambtenaren om een nieuw paspoort aan te vragen.

Bij een aanvraag van een nieuw paspoort komen de gestolen paspoortgegevens in een register met ingetrokken identiteitsbewijzen terecht, meldt een woordvoerder.

Eerder werd bekend dat rond 18 augustus de provincie Gelderland slachtoffer is geworden van een hack bij een extern ict-bedrijf. De provincie wil de naam van die leverancier niet noemen. Wel is de samenwerking is opgezegd en de beschikbaar gestelde dossiers zijn door de leverancier zijn vernietigd.

Het ict-bedrijf werkte aan het aanpassen van 1400 digitale personeelsdossiers. Naast de gegevens van de provincie zouden ook andere data zijn ontvreemd. Eerder vermoedden experts dat de buitgemaakte bestanden ‘bijvangst’ waren van een grotere hack. Ook omdat er niet direct een losgeldbedrag voor de dossiers werd geëist bij de provincie. Inmiddels is achterhaald dat de dossiers daadwerkelijk zijn gedownload door een hackersgroep uit het buitenland.  

Incident response team

‘Door deze hack zijn we ons nog meer bewust van onze kwetsbaarheid van het werken met derden', meldt gedeputeerde Jan Markink, verantwoordelijke voor personeel en organisatie. Volgens hem zijn er op dit moment geen signalen dat er gegevens uit de personeelsdossiers in de openbaarheid zijn gekomen.

De provincie heeft na de hack een incident response team opgericht. Dat monitort alle ontwikkelingen rondom de hack en is een vraagbaak voor het personeel. Een woordvoerder kon nog niet zeggen hoeveel medewerkers kosteloos een nieuw paspoort hebben aangevraagd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7240006). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.