Managed hosting door True

EZK waarschuwt bedrijven proactief bij cyberdreiging

 

Het Digital Trust Center, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken (EZK), gaat vanaf komend najaar individuele bedrijven proactief informeren over specifieke cyberdreigingen. De informatie is afkomstig van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dat schrijft demissionair staatssecretaris Mona Keijzer aan de Tweede Kamer.

De roep om informatie te delen met het niet-vitale bedrijfsleven is groot, aldus Keijzer. De dreigingen nemen toe en dus is er volgens haar een dringend belang om het bedrijfsleven bij te praten over specifieke digitale dreigingen en kwetsbaarheden.

Om aan deze informatiebehoefte tegemoet te komen, start het Digital Trust Center (DTC) in het derde kwartaal van dit jaar een informatiedienst voor individuele ondernemers. Tot dusver gaf het centrum voornamelijk algemene informatie. Uiteraard gebeurt de individuele informatievoorziening wel binnen de bestaande juridische mogelijkheden, beklemtoont de bewindspersoon. De informatiedienst werkt volgens vaste processen en procedures en volgens de geldende normen van de rijksoverheid, zoals de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO).

NCSC

Voor het vergaren en delen van specifieke dreigingsinformatie vertrouwt het DTC op aanlevering vanuit het NCSC en andere bronnen. Omdat het NCSC soms ook persoonsgegevens meestuurt, moet het DTC eerst de zogeheten OKTT (Objectief Kenbaar Tot Taak)-status verkrijgen. De wet bepaalt dat het NCSC alleen informatie mag delen met organisaties die deze status hebben.

Het DTC werd in 2018 opgetuigd door het ministerie van EZK. De website biedt mkb'ers praktische informatie, advies en tools om veilig digitaal te ondernemen. Sinds 2019 is er ook een tool, waarmee ondernemers hun cyberweerbaarheid kunnen toetsen. Tot nu toe bood het DTC geen een-op-een-ondersteuning. Het orgaan moedigt regionale en/of sectorspecifieke samenwerkingsverbanden aan, zodat partijen elkaar helpen bij het veilig digitaal ondernemen. Via het DTC kunnen dergelijke initiatieven subsidie verkrijgen.

Vorig jaar besloot staatssecretaris Keijzer om van het DTC een vast organisatieonderdeel van EZK te maken. Uit een evaluatie bleek destijds dat het centrum wel moest werken aan verbeteringen. Zo werd de doelgroep onvoldoende bereikt en verliep de samenwerking met het NCSC stroef. Jaarlijks ontvangt het DTC 2,5 miljoen euro subsidie.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7191864). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.