Managed hosting door True

AP beboet Locatefamily.com met 525.000 euro

 

Boete

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt Locatefamily.com een boete van 525.000 euro op. Reden hiervoor is dat de internationale website niet over een vertegenwoordiger in de Europese Unie beschikt. Dat is in overtreding met de privacywet. Eerder werd een last onder dwangsom opgelegd om een loket in onze regio te openen. Niet duidelijk is of dat inmiddels is gebeurd.

Het Noord-Amerikaanse Locatefamily.com is een platform waar mensen contactgegevens kunnen zoeken van familieleden die zij uit het oog zijn verloren of van mensen met wie zij graag in contact willen komen. De website publiceert daartoe persoonsgegevens, zoals adressen en telefoonnummers. Het gaat om de gegevens van ongeveer 700.000 Nederlanders. De AP zegt hierover dat mensen dit vaak niet eens weten, omdat zij zichzelf niet hebben aangemeld.

Wanneer mensen die gegevens willen laten verwijderen, blijkt dit niet eenvoudig te zijn. Dit komt doordat de website niet over een vertegenwoordiger in de EU beschikt. Dit is volgens de AP in strijd met de wet. Organisaties die in de EU diensten of producten aanbieden, moeten voor EU-burgers een loket inrichten waar zij terecht kunnen voor informatie of om hun privacyrechten uit te oefenen. Locatefamily.com heeft dit niet. AP beboet de organisatie daarom met 525.000 euro.

Om Locatefamily.com te dwingen een loket in de EU te openen, is eerder een last onder dwangsom opgelegd. Het bedrijf had tot 18 maart de tijd een vertegenwoordiger in de EU aan te wijzen. Als dat niet is gebeurd, dan moet Locatefamily.com voor elke twee weken, indien niet aan de eis is voldaan, twintigduizend euro betalen, met een maximum van 120.000 euro. Locatefamily.com heeft de AP op dit moment nog niet bevestigd of het inmiddels een vertegenwoordiger in de EU heeft aangewezen.

Internationaal onderzoek

Naast de AP ontvingen verschillende Europese toezichthouders klachten over het bedrijf. De autoriteit werkte in dit onderzoek samen met negen andere Europese privacytoezichthouders en de Canadese privacytoezichthouder.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7181197). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij AP

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×

Ontvang gratis de nieuwste Computable 100

Doe mee aan het Computable 100 onderzoek!