Managed hosting door True

Bijna honderd notariskantoren geraakt door hack

 

Contract ondertekenen

Door een hack afgelopen vrijdagochtend bij ict-beheerder Managed It uit Nieuwegein kunnen 96 notariskantoren niet digitaal werken en zijn ze slecht bereikbaar. Uit voorzorg hebben het bedrijf en een aantal notariële softwareleveranciers hun servers en databases afgesloten.

De groep van bijna honderd getroffen vestigingen vormt ongeveer een tiende deel van het totaal aantal notariskantoren in Nederland, laat belangenbehartiger Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) weten.

Omdat ze geen toegang hebben tot contactgegevens kunnen de notarissen hun cliënten niet van dienst zijn en hen informeren over de gevolgen van de hack voor eventuele afspraken. Voor het tekenen van bijvoorbeeld de verkoopovereenkomst van een huis, voeren notarissen onderzoeken uit in digitale systemen zoals die van de burgerlijke stand, het Kadaster, banken en hypotheekverstrekkers. Ook wordt digitaal gecontroleerd of er geen beslaglegging ligt op eigendommen van de betrokkenen.

Onderzoek in digitale systemen

De website van de ict-beheerder Managed It is uit de lucht. Een woordvoerder van KNB vertelt dat veel notariskantoren slecht telefonisch bereikbaar zijn.

Computable heeft ict-beheerder Managed It om een reactie gevraagd. De security officer van de ict-beheerder verwijst naar Csirt Dsp, het cybersecurityincident-responseteam voor digitale dienstverleners van Economische Zaken. Een woordvoerder van Csirt Dsp meldt na ontvangst van de vragen 'in principe niet te reageren op lopende zaken'.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7169262). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×

Ontvang gratis de nieuwste Computable 100

Doe mee aan het Computable 100 onderzoek!