Managed hosting door True

Hackers delen NWO-data na uitblijven losgeld

 

Hackersgroep DoppelPaymer heeft interne documenten van onderzoeksfinancier NWO openbaargemaakt. Op 24 februari verschenen de bestanden op illegale online-marktplaatsen op het darkweb. De criminelen delen ze uit wraak na het uitblijven van losgeld.

NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, bevestigt dat er documenten zijn gedeeld. Eerder berichtte de Volkskrant dat de hackers de documenten aanbieden op het darkweb. Op 8 februari drongen de criminelen de systemen binnen en versleutelden de belangrijkste systemen voor het verstrekken van subsidies voor wetenschapsprojecten, waaronder ai-projecten.

De hackers eisten volgens de krant enkele miljoenen euro’s. De onderzoeksfinancier heeft van het begin aangegeven niet in te gaan op die eis. Dat heeft flinke gevolgen voor de bedrijfsvoering. NWO: ‘Het netwerk is naar verwachting over enkele weken weer bruikbaar en zal in de weken erna weer volledig operationeel worden gemaakt.’

Meer datalekken

"We gaan op principiële gronden niet in op eisen van criminelen"

NWO sluit niet uit dat de criminelen nog meer bestanden zullen lekken. De organisatie betreurt het ‘ten zeerste’ dat gegevens van de eigen medewerkers ongeautoriseerd openbaar worden gemaakt en dat mogelijk binnenkort opnieuw gestolen bestanden vrijkomen. Maar de partij is resoluut in zijn standpunt: ‘Als onderdeel van de Rijksoverheid gaan we op principiële gronden niet in op de eisen van criminelen.’

Op haar website beantwoordt NWO diverse veelgestelde vragen. Daaruit blijkt onder meer dat wetenschapsfinanciering voorlopig stilligt, doordat de netwerkservers van NWO, bureau NWO-I, Regieorgaan SIA en Regieorgaan NRO zijn gehackt. De instantie waarschuwt voor berichten, waarin wordt opgeroepen om bestanden die voor een bepaalde datum verstuurd zijn door NWO, weg te gooien. Volgens de organisatie is die informatie onjuist.

Ook opvallend: wob-verzoeken (wet openbaarheid van bestuur) kunnen op dit moment alleen per post worden ingediend. Daarbij geeft NWO aan momenteel niet in staat te zijn om die verzoeken te behandelen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7142638). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.