Managed hosting door True

EU en VS starten Privacy Shield-onderhandelingen

 

De EU en de VS zijn de onderhandelingen begonnen over de opvolging van het Privacy Shield voor het delen van data. De uitkomst bepaalt de opslag van privacygevoelige gegevens in Amerika. Sinds het Europese Hof van Justitie de Privacy Shield-overeenkomst nietig heeft verklaard, verkeren duizenden Nederlandse bedrijven die clouddiensten gebruiken, in onzekerheid.

De EU hoopt de Amerikanen ervan te overtuigen dat hun wetgeving moet worden aangepast. De EU vindt dat Amerikaanse inlichtingendiensten te gemakkelijk in databanken rondneuzen. Tijdens de onderhandelingen met Washington wordt eerst 'het potentieel voor een verbeterd Privacy Shield' geëvalueerd. Een mogelijke oplossing zou zijn dat Europese burgers recht zouden krijgen op verhaal als ze vinden dat hun persoonlijke data onrechtmatig door Amerikaanse justitiële autoriteiten of inlichtingendiensten zijn gebruikt.

Het is evenwel lastig de afstand te verkleinen tussen de Europese wetgeving op gebied van privacy en mensenrechten, en de Amerikaanse wetgeving. Een 'Amerikaanse GDPR' zit er voorlopig niet in. Het is ook de vraag of een wisseling van de presidentiële macht in Washington veel uithaalt. De Amerikanen vinden hun veiligheid belangrijker dan hun privacy.

Juristen verschillen van mening over de kansen dat de EU en de VS tot een akkoord komen. Een woordvoerder van het grote advocatenkantoor Hogan Lovells denkt dat de kloof wel is te overbruggen. 'Hoewel een snelle oplossing onwaarschijnlijk is, is die niet onmogelijk', stelt hij.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7036023). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.