Managed hosting door True

Covid-19 van grote invloed op datalekken

 

security

Covid-19 heeft de impact op datalekken vergroot. Beproefde methoden om gegevens te bemachtigen, waren succesvoller dan voorheen. Cybercriminelen hebben handig gebruik kunnen maken van de verwarring die is ontstaan door de corona-pandemie.

Dit blijkt uit onderzoek van Verizon naar datalekken in verband met Covid-19. Phishing-campagnes waren succesvoller. Bovendien werd bij meer datalekken gebruikgemaakt van gestolen inloggegevens. Ook leidden menselijke fouten tot meer veiligheidsincidenten.

Voorafgaand aan Covid-19 zagen de veiligheidsexperts van Verizon al dat diefstal van inloggegevens de basis vormde van de meeste datalekken (meer dan 67 procent). Vooral met phishing waren criminelen succesvol. Gecombineerd met onzekerheid, angst en de behoefte van burgers om zich te informeren over Covid-19 leidde diefstal van wachtwoorden tot veel geslaagde aanvallen. Phishing-e-mails met de woorden ‘Covid’ of ‘coronavirus’, ‘maskers’, ‘test’, ‘quarantaine’ en ‘vaccin’ bleken op grote schaal aantrekkelijk.  

Tijdens een phishing-simulatie eind maart met ongeveer 16.000 deelnemers, klikten bijna drie keer zoveel ontvangers op de phishing-link als in een vergelijkbare test eind 2019. Velen vulden ook hun inloggegevens in op de gesimuleerde inlogpagina. Deze verhoogde emotionele respons is volledig begrijpelijk wanneer er Covid19-gerelateerde termen in het spel zijn die uitgebuit worden door cybercriminelen.

Thuiswerken leidt tot meer datalekken

"Het duurt gemiddeld 280 dagen voordat datalekken aan het licht komen en worden aangepakt"

Uit een ander onderzoek, een rapport over datalekken van IBM Security, blijkt eveneens dat Covid-19 impact heeft op datalekken. Vooral het grote aantal thuiswerkers heeft grote invloed. Volgens driekwart van de organisaties maakt het werken op afstand de reactie op een potentieel datalek tot een ware beproeving.  

Overigens blijven de gemiddelde kosten van een datalek vrij constant. IBM becijfert deze op gemiddeld 3,86 miljoen dollar tegen 3,92 miljoen vorig jaar. Wel is sprake van een toenemende kloof tussen organisaties die hun security-processen meer geavanceerd hebben ingericht en achterblijvers. De eerste groep heeft haar beveiliging bijvoorbeeld sterk geautomatiseerd en werkt met formele incident response teams. IBM heeft uitgebreide gegevens gepubliceerd over de gemiddelde kosten per datalek per sector. De hoogste gemiddelde kosten betreffen de gezondheidszorg. Ook in het onderwijs en de farmaceutische industrie liggen de kosten hoog. Het duurt gemiddeld 280 dagen voordat datalekken aan het licht komen en worden aangepakt. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7029321). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.