Managed hosting door True

EDPB: wijzig databeleid nu Privacy Shield stopt

Databeveiligingsraad maant tot beleidsaanpassing na stopzetting data-overeenkomst EU-VS

 

Security

De streep die het Europese Hof van Justitie door de Privacy Shield-overeenkomst heeft gehaald, blijkt onmiddellijke gevolgen te kunnen hebben. Het European Data Protection Board (EDPB) maant bedrijven meteen het databeleid aan te passen na stopzetting van deze overeenkomst voor de doorgifte van gegevens van de EU naar de VS.

De Europese organisatie voor databescherming wijst erop dat het Hof geen overgangsperiode heeft ingesteld, omdat de Amerikaanse privacywetgeving de EU niet voldoende bescherming biedt. Bedrijven moeten daarom onderzoeken of er nog een wettelijke basis voor die overdracht is.

Wanneer die wettelijke basis ontbreekt, is stoppen de enige optie. De standaard modelcontracten die de Europese Commissie heeft opgesteld voor de doorgifte van persoonsgegevens (standard contractual clauses), bieden weinig soelaas. Deze scc's zijn nog wel geldig, maar veelal zullen aanvullende maatregelen nodig zijn. Het bestaan van zo’n overeenkomst is in ieder geval geen reden om zomaar door te gaan. Het beleid dient nauwkeurig tegen het licht te worden gehouden.

Niet wachten

Met die evaluatie mag niet worden gewacht. Bedrijven moeten de situatie geval voor geval opnieuw beoordelen. Ze moeten daarbij rekening houden met de omstandigheden van de gegevensoverdrachten en eventueel extra maatregelen.

Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat de wettelijke bescherming op hetzelfde niveau ligt als de EU-wetgeving. Ze kunnen van technische, juridische of organisatorische aard zijn. Lukt dit niet, dan moet met de overdracht van persoonsgegevens worden gestopt. Hetzelfde geldt voor de zogenoemde Binding Corporate Rules (BCR’s).  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7025350). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.