Managed hosting door True

Brede coalitie pakt info-gebrek misbruik internet aan

 

Een groep ondernemers, onderzoekers, (non-profit) dienstverleners en overheidsfunctionarissen hebben het Anti-Abuse Netwerk opgericht. Dit samenwerkingsverband richt zich op het verbeteren van de informatie-uitwisseling, zowel aan de kant van de internetgebruikers als aan de kant van de dienstverleners. Dit moet leiden tot een veiliger internet.

Het Anti-Abuse Netwerk is een samenwerkingsverband tussen internetaanbieders, brancheorganisaties, it-dienstverleners, datacenters, belangenorganisaties en de overheid. De initiatiefnemers vinden dat preventieve maatregelen alleen niet voldoende zijn om het misbruik op internet afdoende tegen te gaan. Organisaties en consumenten dienen gericht te worden geïnformeerd over de vormen ervan, zoals misbruik van online faciliteiten, de activiteiten van cybercriminelen of de aanwezigheid van kwetsbaarheden.

Probleem is dat de bedrijven en instanties die deze onveilige situaties kunnen oplossen, vaak niet beschikken over de juiste en meest recente informatie. Onvolledige en te late informatievoorziening is vaak de reden waarom aanvallen, dreigingen en kwetsbaarheden niet goed worden afgeslagen en opgelost, aldus de netwerkorganisatie.

Werkgroepen

Om dit obstakel weg te nemen ijvert het Anti-Abuse Netwerk voor het beter delen van informatie in het digitale domein. Om dat te bereiken moeten bedrijfsleven, overheid, de non-profitsector en de wetenschap de samenwerking verder verbeteren. Het Anti-Abuse Netwerk heeft hiervoor een opzet bedacht en de gezamenlijke activiteiten verdeeld over drie werkgroepen:

De eerste groep bepaalt schematisch welke informatie in welke volgorde welke partijen moet bereiken. Werkgroep 2 stelt vast welke partijen een bijdrage kunnen leveren en welke knelpunten overwonnen moeten worden om een veiliger internet te realiseren. De derde groep richt zich op duidelijke communicatie rondom internetmisbruik.

Inmiddels hebben zich ruim twintig organisaties bij het Anti-Abuse Netwerk aangesloten. De coalitie staat open voor personen en organisaties die een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de online veiligheid.

Kader Anti-Abuse Netwerk

Onder de initiatiefnemers bevinden zich Abuse Information Exchange, Connect2Trust, Cyberveilig Nederland, Deloitte, Digital Trust Center (DTC), DIVD - Dutch Institute for Vulnerability Disclosure, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Expertisebureau Online Kindermisbruik, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, NLdigital, de politie, Schuberg Philis, stichting AbuseIO, stichting DHPA (Dutch Hosting Provider Association), stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland), stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP), TU Delft, vereniging ISPConnect en VvR (Vereniging van Registrars).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6960276). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.